.

Konstantino Gaitanži paroda „Monstruarium“ VDA „Titanike“

Balandžio 18 d., ketvirtadienį, 18 val. VDA „Titanike“ (II aukštas) atidaroma Konstantino Gaitanži paroda „Monstruarium“.

Projektas „Monstruarium“ susideda iš teorinio teksto „Monstruarium. Sąmonės monstrų konstravimo bei vizualizavimo perspektyvų analizė“ bei meninių artefaktų ekspozicijos. Meninė ekspozicija susideda iš įvairaus formato tapybos darbų, kurių naratyvai skirtingais aspektais siejasi su „pabaisiškumo“ bei „žmogiškumo ribų“ klausimais. Taip pat, ekspozicijoje reprezentuojami darbai, atlikti „bendradarbiaujant“ su dirbtinio intelekto sistemomis.

Mes jau gerokai pripratome gyventi nuolat besikeičiančiame technologinės pažangos pasaulyje, ir dėl šio įpratimo sunkiai pastebime, kai atsiranda kažkas, iš principo svetimo mūsų intuicijai. Vienas šių, radikaliai svetimų įprastam pasaulio vaizdui, reiškinių, yra dirbtinių neuronų tinklai. Mane jie tiesiog hipnotizuoja, šie nežmogiško intelekto pirmtakai, lovekraftiškų monstrų lervos.

Mano kūrybai tai, ko gero, centrinė tema – sąmonės siekis pabėgti iš jos pačios biologinio žmogiško ribotumo narvo. Dirbtinių neuronų tinklai bent jau parodo, kad už narvo grotų kažkas yra.
Tai gi, „Monstruariume“ dera tradicinė tapyba ir jos transformacija bundančio elektroninio Cthulhu sapnuose.