.

Knygos „Olga: Schwede. Švedė. Ra. Deo. Dubeneckienė. Kalpokienė“ sutiktuves

Birželio 8 d., trečiadienį, 18 val. Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje (Vilniaus g. 41) vyks knygos „Olga: Schwede. Švedė. Ra. Deo. Dubeneckienė. Kalpokienė“ sutiktuves. Renginyje dalyvaus ir knygą pristatys menotyrininkai Ieva Burbaitė, Ramutė Rachlevičiūtė, Helmutas Šabasevičius, projekto vadovė Natalija Kapočė ir kolekcininkas Edmondas Kelmickas.

Pagaliau Olga Dubeneckienė-Kalpokienė meno lauke atgauna poziciją, kurios yra verta: šioje knygoje ji – pagrindinė herojė. Ją stebime ne tik ir ne tiek kaip architekto Vladimiro Dubeneckio ir tapytojo Petro Kalpoko gyvenimo dalį. Lietuvos baleto pradininkei, šokio pedagogei ir dailininkei skirta ši kolektyvinė monografija, kuriai straipsnius parašė Ieva Burbaitė, Helmutas Šabasevičius ir sudarytoja Ramutė Rachlevičiūtė. Leidinyje pavyko atskleisti jos beveik nežinomą peterburgietišką studijų, meninės veiklos pradžios periodą ir tvirtai įrašyti ją į tarpukario šokio, baleto, teatro, dailės ir meninio gyvenimo kontekstą. Knygoje gausu naujų, mažai ar visai negirdėtų jos biografijos faktų, daug juodai baltų, spalvotų iliustracijų.

Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje saugoma beveik šeši šimtai baletmeisterės ir dailininkės Olgos Dubeneckienės-Kalpokienės originalių scenografijos eskizų trisdešimčiai operos, baleto ir dramos pastatymų, gausi piešinių kolekcija, spektaklių scenų nuotraukos, afišos, programėlės, laiškai ir dienoraščiai, Olgos Dubeneckienės-Kalpokienės įkurtos pirmosios baleto studijos dokumentai. Itin vertingi Olgos rankraščiai – sąsiuviniai, kuriuose detaliai aprašyti baleto užsiėmimai, sukonspektuoti šokių pratimai, apibūdinti spektaklių scenovaizdžiai ir kostiumai.

Vienas iš daugelio unikalių šio rinkinio eksponatų – pagal dailininkės Olgos Dubeneckienės- Kalpokienės eskizus Vokietijos kompanijoje „Verch kostumhaus fur theater und FILM G.m.b. H. Charloltenburg“ pagamintas Lohengrino kostiumas 1937 metais Valstybės teatre pastatytai Richardo Wagnerio operai „Lohengrinas“. Vilkėdamas šiuo kostiumu pagrindinį vaidmenį atliko operos solistas Kipras Petrauskas.

2011 metais Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje buvo surengta Olgos  Dubeneckienės-Kalpokienės 120-osioms gimimo metinėms skirta paroda „Spalvos ir šokio paviliota“, kurioje buvo eksponuojami jos scenografijos darbai, piešiniai, Petro Kalpoko tapyti  ir Vladimiro Dubeneckio piešti Olgos portretai, dailininkės šeimos, draugų, kolegų ir darbo momentų nuotraukos, pirmosios baleto studijos dokumentai.

Muziejus džiaugiasi, kad daugelis šių eksponatų nugulė į naują Ramutės Rachlevičiūtės sudarytą knygą „Olga“.

Knygą išleido VDA leidykla, iš dalies finansavo Lietuvos kultūros taryba.

Knygos dizainerė – Nijolė Bukantienė, viršelio dailininkas – Liudas Parulskis.