.

Klaipėdos galerijoje – tarptautinio šiuolaikinės juvelyrikos simpoziumo iš Švedijos paroda „LandJewelry / Žemės juvelyrika“

Projekto dalyvės (iš kairės) Aino-Astrid Gaedtke, Maja Breife, Kajsa Wikström, Lauryna Kiškytė, Karina Kazlauskaitė, Wiebke Pandikow, Elli Hukka ir Ingrid Berg

Projekto dalyvės (iš kairės): Aino-Astrid Gaedtke, Maja Breife, Kajsa Wikström, Lauryna Kiškytė, Karina Kazlauskaitė, Wiebke Pandikow, Elli Hukka ir Ingrid Berg

Gegužės 12 d., ketvirtadienį, 17.30 val. Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus Klaipėdos galerijoje (Bažnyčių g. 6) atidaroma tarptautinio šiuolaikinės juvelyrikos simpoziumo iš Švedijos paroda „LandJewelry / Žemės juvelyrika“.

„LandJewelry“ – tai projektas, vykęs Elando saloje, Švedijoje, paskutinėmis 2021 m. rugpjūčio dienomis. Aštuonios juvelyrikos menininkės iš keturių skirtingų Baltijos regiono šalių susitiko saloje, kad sukurtų žemės meną arba, kaip organizatorės tai vadina – Žemės juvelyriką. Kūrėjos dirbo su tomis medžiagomis, kurias rado aplink supančiame kraštovaizdyje. Jos kūrė laikinus meno kūrinius, apmąstydamos Baltijos jūros ekologijai kylančias problemas.

Teminis šio projekto pagrindas yra Baltijos jūra ir daugybė šiandien kylančių aplinkos problemų, įskaitant eutrofikaciją, jūrų šiukšles ir mažėjančią biologinę įvairovę. Devynios šalys supa Baltijos jūrą, o jos pakrantėje gyvena apie 15 milijonų žmonių. Tai intensyviai naudojama ekosistema ir šio projekto vienas iš tikslų yra per šiuolaikinės juvelyrikos kalbą informuoti apie jos ekologinę situaciją.

Per penkias darbo dienas prie Segerstado kranto pietryčių Elande komanda sukūrė beveik 30 „Žemės juvelyrikos“ objektų, dauguma jų buvo skulptūrinės instaliacijos. Parodoje Klaipėdos galerijoje pristatomos šių kūrinių nuotraukos bei menininkų darbo proceso dokumentacija. Be to, ekspozicijoje galite susipažinti ir su ankstesne kiekvienos menininkės kūryba.

Visi simpoziumo kūriniai buvo palikti ten, kur buvo sukurti, išskyrus kai kurias biologiškai neskaidžias medžiagas, kurias menininkės pašalino. Anksčiau ar vėliau ši žemės juvelyrika sunyks ir medžiagos, iš kurių ji buvo sukurta, vėl taps supančios gamtos dalimi. Menininkų įsikišimo pėdsakai išnyks. Galiausiai šio projekto kūriniai yra duoklė jūrai, kuri yra visų mūsų gyvybės šaltinis.

Projektą inicijavo ir organizavo Maja Breife (Švedija) ir Wiebke Pandikow (Suomija). Kitos dalyvės: Aino-Astrid Gaedtke (Vokietija), Elli Hukka (Suomija), Ingrid Berg (Švedija), Kajsa Wikström (Švedija) bei lietuvių menininkės Karina Kazlauskaitė ir Lauryna Kiškytė.

Menininkės Maja Breife ir Wiebke Pandikow gegužės 14 d., šeštadienį, 12 val. Pakvies klaipėdiečius dalyvauti žemės juvelyrikos edukacijoje Olando kepurėje – kuriant gamtos apsuptyje įrankiais ir medžiagomis taps pats kūnas ir gamtos objektai. Būtina išankstinė registracija el. p.: klaipeda.lds@gmail.com.

Rėmėjai: Klaipėdos miesto savivaldybė, Lietuvos kultūros taryba

Kuratorė – Neringa Poškutė-Jukumienė

Koordinatorė – Rosana Lukauskaitė

Mūsų darbo laikas: II–V – 10:00–18:00, VI – 11:00–16:00

Paroda vyks iki birželio 4 d.