.

Kipro Dubausko paroda „36 kambariai“ POST galerijoje

 

Spalio 24 d. 19.oo val. POST galerijoje, Kaune, atidaroma Kipro Dubausko paroda „36 kambariai“.

Pirmoje personalinėje parodoje Kaune, autorius pristato naujausius kūrinius, kuriais siekiama kontekstualizuoti miestus jungiančius vandens kelius ir įsigilinti į upėse esančių salų reikšmę šiandien. Pradiniu atspirties tašku pasirenkama 1857 metais įgyvendinta ekspedicija Neries upe, kurią grafas Konstantinas Tiškevičius aprašė savo knygoje “Neris ir jos krantai. Knygoje skirtingais rakursais aprašoma pirmoji tokio tipo mokslinė kelionė, tačiau joje visai nedaug dėmesio skirta Neries saloms.

Šiais metais autorius atliko meninį tyrimą, kuris buvo pagrįstas tiesioginiu veiksmu – plaukimu savadarbiu skulptūriniu objektu nuo Vilniaus iki Kauno. Kelionės metu buvo sudarytas negyvenamų salų katalogas bei surinkta naudinga informacija apie specifinio teritorinio vieneto – niekieno žemė, panaudojimo būdus.

Parodą papildys anksčiau sukurti lietuvių ir užsienio menininkų darbai, kurie yra tiesiogiai susiję su parodoje keliamais klausimais. Įžanginėje parodos dalyje veiks nedidelė skaitykla, kuri lankytojui suteiks ganėtinai platų spektrą parodos pajautai, o taip pat ir istoriniam bei politiniam upės-salos kontekstui suvokti.

Parodos dalyvių sąrašas: Kipras Dubauskas, Marrie Sarrah Simon, Milda Laužikaitė, Krystoffer Myjska, Nathan Taylor Marriot, Dominik Bednarek ir kiti

Kipras Dubauskas (g. 1988, Vilniuje) yra baigęs skulptūros studijas (VDA, 2010) bei instaliacijos magistratūros studijas (KASK, Belgija 2013). Menininkas yra surengęs personalinę parodą “Take as much as you can carry” (2015) Romoje, taip pat jo kūryba yra pristatyta grupinėse parodose “Waiting for another coming” (2018) Varšuvoje, “Some Pieces from a Cracked Sidewalk (through an intent gaze)” (2017) Gdanske, XII Baltijos trienalėje (2015) ir “Word’s aren’t the thing” (2015) Šiuolaikinio meno centre Vilniuje. Menininkas yra analoginio kino laboratorijos – kolektyvo Spongé” įkurėjas.

Projekto autorius dėkoja visiems, be kurių šis ilgametis meninis tyrimas nebūtų pajudėjęs iš pradinio taško: Sigita ir Vytautas Dubauskai, Eglė Razumaitė, Simon Marie Sarah, Žilvinas Landzbergas, Petras ir Mykolas Olšauskai, Andrius Pukis, Eitvydas Doškus, Jokūbas Čižikas, Gediminas Kulikauskas (Lietuvos muitinės kriminalinė tarnyba), Gediminas Pavenskas, Giedrius Petrauskas, Audrius Antanavičius, Dominykas bei jo draugas iš Jonavos, Aldona Baubinienė, Stachu Szumski. Taip pat , Lietuvos kultūros taryba, “Kitokia grafika”, CBK Rotterdam, VU retų spaudinių skyrius, UAB “Biodegra”, Čiobiškio dvaras, VU Gyvybės ir mokslo centras, “Kmyninė”,”Ponas dviratis”, “Aukštaitijos bravorai”, Širvintų ligoninė (Kęstutis ir Valera), “Bernot caps” ir visiems kitiems, kurie liko nepaminėti.

Parodą dalinai finansavo Lietuvos kultūros taryba

VILNIUS-KAUNAS 2019

Paroda veikia: spalio 24 d. – lapkričio 10 d.
Darbo laikas: I-V 12.oo / 19.oo, VI 13.oo / 18.oo