.

Kasmetinė Nidos meno kolonijos vasaros paroda „Gyventi smarkiai“

Liko tik viena intensyvi savaitė! Intensyvumas – tai kriterijus, kurio pagalba nustatome tiek paties laikmečio, tiek savo intymaus gyvenimo vertę. Mūsų kūnai sudaryti iš 60% vandens ir 140% duomenų – tad mūsų yra visi 200%. Kasmetinė Nidos meno kolonijos vasaros paroda „Gyventi smarkiai“ atidaroma liepos 19 d. 18 val.

Menininkai: 
Žygimantas Kudirka, 
Ulijona Odišarija, 
Ignas Pavliukevičius, 
Steve & Samantha
, Rebecca Stephany & Mathias Lempart
, Marianne Vierø

Kuratorės: 
Dovilė Tumpytė
, Marina Valle Noronha

Šiandien nedvejodami kliaujamės algoritmizuotomis internetinių programų rekomendacijomis įvairiausiose srityse – nuo meilės ir sveikos gyvensenos iki nekilnojamojo turto ir finansų. Mums išsyk palengvėja, kai tik įsidiegiame programėlę ir sutinkame su jos naudojimo sąlygomis. Akivaizdu, jog skaitmenybė įtakoja mūsų sprendimus ir gyvenseną. Esame priklausomi nuo prijungtųjų objektų, tokių, kaip mūsų išmanieji telefonai: formuojame, perkuriame ir atnaujiname savo patirtis per skaitmenines technologijas. Intensyvumas – tai kriterijus, kurio pagalba nustatome tiek paties laikmečio, tiek savo intymaus gyvenimo vertę. Mūsų kūnai sudaryti iš 60% vandens ir 140% duomenų – tad mūsų yra visi 200%.

„Gyventi smarkiai“ negąsdina tuo, kad dirbtinis intelektas netrukus išstums žmoniją, ir negarbina algoritminės ateities; veikiau apmąsto dabarties kultūros būseną – ką mes jaučiame ir patiriame  gyvendami technologijų medijuotus gyvenimus. Parodos kūriniuose per materiją, vaizdą, garsą, kalbą ir ritmą reflektuojami sąryšiai tarp skaitmeninio ir fizinio pasaulių.  Dauguma jų buvo sukurti menininkams reziduojant Nidos meno kolonijoje. „Gyventi smarkiai“ kviečia pakeliauti kūriniais, kurie sudaro savotišką pradinį šabloną, o jame išryškėjančios funkcijos mus verčia perkėlinėti, sukinėti, transformuoti, stumdyti ir tampyti save po šią intensyvumo kulto zoną.

* Parodos pavadinimas buvo inspiruotas spekuliatyviojo realisto Tristano Garcia knygos „Gyvenimas intensyvus“ (The Life Intense).

Parodos atidarymas: liepos 19 d., 18 val.
Paroda veikia 2019 07 19 – 08 31
Ją aplankyti galite kasdien (išskyrus pirmadienius) 12-20 val.

Organizatorius: Vilniaus dailės akademijos Nidos meno kolonija
Komanda: Rasa Antanavičiūtė, Vytautas Michelkevičius, Indrė Liškauskaitė, Goda Aksamitauskaitė, Kęstutis Minderis, Julija Navarskaitė, Linas Ramanauskas, Andrej Vasilenko.
Projektą remia Lietuvos kultūros taryba, Goethe’s institutas Vilniuje, Šiaurės ir Baltijos šalių mobilumo programa, Thomo Manno kultūros centras, Neringos savivaldybė

Iliustracijoje: „Mano taip-vadinamieji“, 2019, veido filtras, sukurtas Rebeccos Stephany ir Mathias Lempart parodai „Gyventi smarkiai“