.

Ievos Bertašiūtės Grosbaha paroda „Žemės kvapas“ VDA parodų salėse „Titanikas“

Sausio 20 d., ketvirtadienį, 18 val. VDA parodų salėse „Titanikas“ (Maironio g. 3, Vilnius) vyks Ievos Bertašiūtės Grosbaha parodos „Žemės kvapas“ atidarymas. 

Ieva Bertašiūtė Grosbaha – menininkė tyrėja, savo kūrybinėje praktikoje besigilinanti į materialumo, rankų darbo ir įgūdžių svarbą šiuolaikinio meno kontekste. Ievos sąmoningai pasirinkta medžiaga – molis, tampa savotišku bendraautoriumi, kūrybiniame procese atliekančiu svarbų vaidmenį tiek fizinėje, tiek intelektualioje, emocinėje plotmėje.

Paroda „Žemės kvapas“ yra meno projekto „Ką žino menininkės rankos: materialusis intelektas ir tyliosios žinios kūrybinėje praktikoje“ dalis. Tyrime nagrinėjamos skirtingos kūrybinės praktikos rūšys – darbas su vietine medžiaga, moliu, bendrystė su gamykla, bendruomene, „apsėdimas“ medžiaga, skirtingi suvokimo būdai. Čia pasakojamos penkios asmeninės istorijos, kurios atskleidžiamos ir parodoje. Šie pasakojimai alsuoja medžiagos laukiniškumu, pirmapradiškumu, atskleidžia ir perduoda potyrius, išgyventus dirbant skirtinguose projektuose – kuriant objektus, bendradarbiaujant tiek su medžiaga, įrankiais ar gamykla, tiek ir su bendruomene ar asmenimis. Istorijomis pristatomi kūriniai atstovauja šiuolaikinio meno laukui, tačiau jų darbo procesas, medžiagiškumas ir galutinis rezultatas spinduliuoja amato lauko atstovaujamas vertybes.

Meno projekte klausiama – kaip rasti santykį su medžiaga ne iš valdovo pozicijos, o bendradarbiaujant su ja? Ar įmanoma kurti su medžiaga, o ne iš medžiagos?

Paroda veiks iki vasario 5 d.