.

Fotografijos parodos „Žiūrintys į horizontą“ atidarymas ,,Prospekto" galerijoje

„Prospekto“ galerijoje (Gedimino pr. 43, Vilnius) spalio 5 d. 18 val. atidaroma paroda „Žiūrintys į horizontą“. Parodoje pristatomi Arturo Valiaugos, Alfredo Simonavičiaus, Virgilijaus Usinavičiaus-Augulio ir Ingridos Umbrasaitės darbai.

10-ojo dešimtmečio fotografų-menininkų karta dar viltingai žiūrėjo į „horizontą Vakaruose“, laukdama permainų, tačiau kūryboje  nebeturėjo 8-ojo – 9-ojo dešimtmečio „sovietinio kredito“ bei kūrybos nuopelnų archyvo, kuris šiandienos kontekste  tampa vertingu kritiniu sovietinės santvarkos vertinimu ir socialinės, istorinės bei tautinės traumos įvaizdžiu.

Šiandien fotografijos meno lauko dėmesio centre atsidūrė  8-ojo dešimtmečio kūrėjai ir 9-ojo dešimtmečio jų sekėjai, apibūdinami kaip „Lietuvos fotografijos mokykla“, kuri puoselėjo ir įtvirtino humanistinės fotografijos idėjas, savo forma artimas pokario Vakarų Europos fotografijos tendencijoms, tačiau išskirtines politiškai ir socialiai izoliuotos tautos nacionaliniu turiniu. Humanistinės fotografijos idealus ir postsovietinės realybės reprezentacijas laužanti 9-ojo dešimtmečio kūrėjų kartos dalis, pasak menotyrininkės A. Narušytės, tapo pasyvia rezistencija ir „nuobodulio estetikos“ raiška fotografijoje.

Atėjęs 10-asis dešimtmetis su įsibėgėjusiu nepatirto postmodernizmo cunamiu nėrėsi iš kailio, perkainodamas atsivėrusias Vakarų pasaulio vertybes. Stipriai keičiantis ekonominei ir kultūros situacijai Lietuvoje, gyvenimas vertė ieškoti naujų, atvirai visuomenei būdingų raiškos formų ar prisitaikyti ir tapti pasaulio platesnio konteksto dalimi. Įvaizdis fotografijoje ėmė tarnauti vartotojiškos visuomenės vertybių ideologijai. Sparčiai vykstančių socialinių ir kultūros pokyčių veikiama bei 8-ojo ir 9-ojo dešimtmečių idėjinių prieštaravimų nustumta į užribį 10-ojo dešimtmečio fotografija liko nepastebima, tarsi pilkoji zona naujo šimtmečio šiuolaikybės kontekstuose.

Meno projektas „Žiūrintys į horizontą“ yra vystomas naudojant Alfredo Simonavičiaus ir Arturo Valiaugos 1993-2000 metų fotografijos archyvą, sukauptą fotografuojant modelius grožio konkursams (Mis Lietuva, Mis egzotika, Miss Photo Baltic), muzikos atlikėjus, politikus ir visuomenės veikėjus populiariajai spaudai. Vaizdinis naratyvas yra plėtojamas atskleidžiant Vilniaus daugiabutyje – ir ant stogo – įrengtos fotostudijos veiklos kontekstą. Taip pat ekspoziciją papildo Virgilijaus Usinavičiaus-Augulio to meto renginių fotografijos, skirtos žiniasklaidai.

Projekto pavadinimas yra metaforiška nuoroda į fotografavimo procesą, kuomet modelio yra prašoma sutelkti dėmesį žiūrint į tolį – kad geriau atrodytų, o taip pat ir į kūrėjų kartą, kuri vis dar viltingai atsigręžia į horizontą.

Paroda veiks iki lapkričio 12 d.

Lietuvos fotomenininkų sąjungos veiklą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

„Prospekto“ galerijos darbo laikas: II–V 12.00–18.00, VI 12.00–16.00