.

Estų menininko Ivar Veermäe personalinė paroda „Buveinė“ galerijoje „(AV17)“

Liepos 27 d. 18 val. galerija (AV17) kviečia į estų menininko Ivar Veermäe personalinės parodos „Buveinė“ atidarymą.

Ivar Veermäe kūryba yra paremta ilgamečiais meniniais tyrimais, kurių metu autorius analizuoja vietas, įdomias savo paskirtimi – tai energijos išgavimo ar generavimo, duomenų pramonės, naftos skalūnų kasimo ar kitos lokacijos. Dažniausiai tai vietos, valdomos galios institucijų, susiformavusių kapitalistiniame laikotarpyje. Jų paradoksalumą ir užslėptas savybes autorius gana kritiškai atveria savo kūriniuose. Erdvinėse instaliacijose – objektuose, piešiniuose, tekstilėje ir 3D animacijose, susipina dokumentinė medžiaga bei autoriaus režisūra. Taip sukuriamas daugiasluoksnis pasakojimas, tačiau paliekama vietos ir abejonei tam, kad į istoriją būtų galima pažvelgti iš įvairių perspektyvų. Tokiu būdu menininkas sukuria terpę, kurioje galima pamatyti daugiau, negu dažniausiai yra viešai pateikiama. Ivar Veermäe savo darbus yra pristatęs Rygos bienalėje, Venecijos architektūros bienalėje bei kituose didžiuosiuose tarptautiniuose meno renginiuose, muziejuose bei galerijose, o jo sukurti filmai matomi Europos ir pasaulio kino festivaliuose.

Parodoje „Buveinė“ autorius pristato savo naujausią kelių metų tyrimą – dvigubą projektą, kuriame atsiskleidžia įsitvirtinimo aplinkoje ir nuolatinių pokyčių temos bei kartais neatskiriama linija tarp tikrovės ir reprezentacijos. Čia pristatomi senas medicinines diagramas primenantys piešiniai, atspindintys žmogaus elgesį, jo nuspėjamumą bei ryšį su aplinką. Juos papildo objektai bei video darbas, kuriame autorius analizuoja naujojo Teslos gigafilialo statybą Grünheide, netoli Berlyno. Anot statinio reprezentacijos – tai „svarbi ateities gamykla”, tačiau paradoksaliai tūnanti tarp smėlio kaupų, išrautų medžių ir pakeistos natūralios aplinkos. Skirtingi, tačiau tarpusavyje susiję sluoksniai parodoje susipina į vieną istoriją bei verčia kvestionuoti ne tik „kilnius“ Teslos ir Elono Musko tikslus – dideliu greičiu sukurti švarų ir tvarų pokytį pasaulyje, bet ir dažną neatitikimą tarp tikslo, jo reprezentacijos ir realybės.

Ivar Veermäe (g. 1982) – estų kilmės menininkas, gyvenantis ir kuriantis Berlyne. 2009 m. Estijos dailės akademijoje įgijo fotografijos bakalaurą, o 2014 m. – magistro laipsnį erdvinių strategijų skyriuje Berlyno Weissensee meno akademijoje. Jis yra apdovanotas įvairiomis stipendijomis tokiomis, kaip „Elsa-Neumann-Stipendium Berlin“ 2015 m., „Edith-Russ-Haus“ medijų meno stipendija 2014 m., „Research Scholarship Berlin“ 2017 m. ir kt. Jo video darbai ir filmai rodomi „Rencontres Internationales“ festivalyje Paryžiuje ir Berlyne, „HeK Basel“, transmediale“ festivaliuose, AND festivalyje Mančesteryje, „Virtual Memorial”, Kambodžoje ir daugelyje kitų. Savo parodas autorius yra pristatęs Estijos meno muziejuje, Estijos šiuolaikinio meno muziejuje, Latvijos šiuolaikinio meno centre, Kulturhuset Bronden muziejuje Danijoje, Kunstverein muziejuje Volfsburge, Vokietijoje, „Pinnacles” galerijoje Australijoje ir kt.

Projektą dalinai remia Estijos kultūros rėmimo fondas

Paroda „Buveinė“ (AV17) galerijoje, Totorių g. 5 veiks iki rugpjūčio 28 d.