.

Emilijos Filipenkovaitės emodžių partitūra ir koncertas Pamėnkalnio galerijoje

Birželio 5 d., pirmadienį, 18:00 val. Pamėnkalnio galerijoje (Pamėnkalnio g. 1, Vilnius) vyks Emilijos Filipenkovaitės kūrinio „Masterclass“ (liet. „Meistriškumo pamoka“) premjera. Galerijos erdvėje skambės muzika, užrašyta emodžių ženklais.  

Autorės kūrinį atliks šiuolaikinės muzikos ansamblis „Artisans“: Liepa Vozgirdaitė, Kristupas Gikas, Lukas Butkus, Kornelijus Pukinskis, Dominykas Snarskis. Prie šio pasirodymo prisijungs Karolis Dabulskis (no teatro improvizacijos).

„Masterclass“ — tai devynios miniatiūros, skirtos muzikos ansambliui atlikti. Kūrinys tęsia (ir laužo) grafinės muzikos tradiciją, kai garsų padėčiai nusakyti nebereikalinga klasikinė notacija. Naujais grafiniais ženklais rašoma muzika skirta ne tik atlikėjams skaityti — žiūrovai taip pat gali sekti partitūrą ir savitai ją interpretuoti. Kūrinys „Masterclass“ parašytas tik instrumentams, turintiems savo simbolį „Unicode“ standarte.

Pavadinimas „Masterclass“ kilo apmąstant korporacijų, organizacijų ir nuomonės formuotojų norą prisitaikyti prie naujos komunikacinės kalbos, emodžius naudoti strategiškai — spalvomis, simboliais ir ornamentais didinti vartotojų įsitraukimą bei pardavimus. Šis pavadinimas taip pat yra ir aliuzija į internetines mokymosi platformas, didėjantį videokursų ir jų lektorių populiarumą.

Kūrinyje per emodžio vystymosi istoriją nagrinėjamos šiuolaikiniam žmogui aktualios problemos, pavyzdžiui, nykstantis žmonių gebėjimas aiškiai verbalizuoti emocijas. Vaizdų vartojimo kultūra, anot autorės, tai klaidingas interpretacijas kurstanti reikšmių daugyba vis gausėjančioje medijų įvairovėje.

Muzikinės miniatiūros aprėpia socialinės reprezentacijos ir ją įteisinančios galios, kultūros monopolizacijos ir kapitalo temas. Kiek technologijos, rinka ir atsitiktinumai lemia tai, kaip bendraujame dabar? Kaip pelno siekis ir augančios „influencerių“ gretos skatina pasitelkti vis daugiau raiškos priemonių pardavimams didinti?

Renginys „Masterclass“ – baigiamųjų darbų parodų ciklo „Graduation Show“ dalis, bendradarbiaujant su Vilniaus dailės akademija.

Emilija Filipenkovaitė — Vilniuje gyvenanti ir kurianti transdisciplininė menininkė. Ji dirba su montažo manipuliacijomis, garso-vaizdo vertimais, vaizdinės atminties artefaktais.

Kūryboje gilinasi į vaizdų galios, šiuolaikiniam pasauliui būdingos interpretacijų įvairovės temas, nagrinėja vaizdų šizofrenijos ir komunikacijos klausimus. Ją domina unikalios represuotų visuomenės grupių patirtys, reprezentacijos problema.

Emilijos Filipenkovaitės kūrinio „Masterclass“ pristatymas Pamėnkalnio galerijoje vyks birželio 5 d., pirmadienį, 18:00–18:30 val.  Įėjimas – nemokamas.

Ko-rengėjai: Pamėnkalnio galerija, Vilniaus dailės akademija.
Rėmėjas: Lietuvos dailininkų sąjunga.