.

Blogi orai muziejuje

Rugsėjo 19 d., nuo 18 val. Nacionalinės dailės galerijos erdvėse (didžiojoje salėje ir vestibiuliuose) vyks du autoriniai performansai ir vinilinės plokštelės pristatymas.

Renginio programa suformuota palindromo principu, tad jo turinį galima patirti skirtinga seka – pradedant nuo naviguojamų orų Didžiojoje salėje, kartu su „Barometru“ kylant aukštyn laiptais ir patirtį užbaigiant vinilinės plokštelės perklausa. Ir atvirkščiai – nuo vinilinės plokštelės perklausos kartu su „Barometru“ leidžiantis žemyn į Arturo Bumšteino naviguojamą Didžiąją salę.

18.00 – performansas „Navigacijos“ Didžiojoje salėje

18.30 – performansas „Barometras“ laiptų erdvėje

18.50 – vinilinės plokštelės „Bad Weather Long Play“ pristatymas kavinėje

19.20 – performansas „Barometer“ laiptų erdvėje

19.40 – performansas „Navigacijos“ Didžiojoje salėje

Arturo Bumšteino performansas „Navigacijos“

Barokiniame teatre scenos darbininkais dažnai būdavo jūreiviai, valdantys scenos mechanizmus, lyg naviguotų burlaivį. Galerinėje performanso „Blogi orai“ versijoje barokinės lietaus, vėjo ir griaustinio mašinos, judėdamos didelėje tuščioje erdvėje, seka tropinių ciklonų keliais ir palieka virš vandenyno pernešamų augalų sėklų pėdsakus. Senovinio klimato reiškiniai, stebimi iš nuolat kintančios perspektyvos, tampa daugialype patirtimi, ritualu, skirtu pasigrožėti.

Ivano Chengo performansas „Barometras“

„Barometras“ – tai nauja erdvinė garsų poema, kurioje į kalbą žvelgiama kaip į slėgio sistemą. Joje toliau plėtojamos pirminiame „Blogų orų“ libreto tekste aptariamos subjektyvumo ir argumentacijos klaidų temos. Performansas sukurtas Nacionalinės dailės galerijos laiptams, jame keliami klausimai apie pėdsakų, liekanų, nesaties matomumą bei takumą.

Vinilinės plokštelės „Bad Weather Long Play“ pristatymas

Iš pasirinktų fragmentų, įrašytų repeticijų, kūrybinių dirbtuvių ar pasirodymų metu su nuolatos besikeičiančių septynių atlikėjų grupe Bumšteinas sudėlioja kūrinį, kurio procesams įgarsinti vietoje partitūrų pasitelkiami dinaminiai meteorologiniai žemėlapiai. Sceninis veiksmas kuriamas iš nematomų įvykių, komunikuojančių tarpusavyje audros kalba – audros, kuri pamažu tvenkiasi, kyla ir rimsta, palikdama pėdsaką mūsų ausyse – žymę ir judesį, kurio poveikis gali pranykti tik kitą dieną. (Salomé Voegelin)

Išsamus programos, dalyvių ir kūrėjų pristatymas – čia.

Bilietus į renginį platina TIKETA

Bilietai privalomi norint pamatyti NDG Didžiojoje salėje vyksiantį performansą „Navigacijos“, į kitas renginio dalis įėjimas nemokamas.

Rengėjai: Operomanija, Nacionalinė dailės galerija

Partneriai: Kala Sound System, Kirtimų kultūros centras

Rėmėjas: Lietuvos kultūros taryba

Tomo Tereko nuotrauka