.

Basam Alsharif filmo „Ouroboros” peržiura ŠMC kino salėje

Rupert ir ŠMC kino salė kviečia į Basam Alsharif filmo „Ouroboros” (2017) peržiūrą. Prieš peržiūrą filmą pristatys Rupert rezidentė, kuratorė Suzy Halajian.

Peržiūra vyks ŠMC kino salėje (Vokiečių g. 2), rugsėjo 26 d. ketvirtadienį, nuo 19 val.
Įėjimas nemokamas. Filmo kalba – anglų. Trukmė: 77 min.

„Ouroboros” (lt. Uroboras) – tai filmas dedikuotas Gazos ruožui ir vilčiai, kuri peržengia beviltiškumo ribas. Šiame daugiakalbiame debiutiniame vaidybiniame filme laiku ir erdve keliaujama per įvairias vietas: Gazą, Los Andželą, Mohavių dykumą Kalifornijoje, Italiją ir Bretanę. Filmo pavadinimas „Ouroboros”, reiškiantis gyvatę ryjančią savo uodegą, nurodo į tokius procesus kaip atsinaujinimas ir destrukcija bei pačioje pokyčio idėjoje užkoduotus progresą ir perversmų žiaurumą. Pagrindinio filmo veikėjo mylimojo paieškos, su kuriuo jis vis susitinka ir išsiskiria, atskleidžia būtinybę pamiršti praeitį norint išgydyti sudaužytą širdį ir susitaikyti su praradimu. Filmo eigoje veikėjai ir jų ketinimai lieka neaiškūs, o bet kokia tikrovės samprata – ginčijama kaip fakto ir fikcijos žlugimas. Filme „Ouroboros” apmąstoma, kaip sudėtinga kalbėti apie grįžimą į nepasiekiamą arba nebeegzistuojančią vietą.

Filmas buvo rodomas kaip dalis kuratorinio projekto „A grammar built with rocks”, organizuoto 2018-ųjų rugsėjį – gruodį įvairiose lokacijose Los Andžele. Rugsėjo mėnesį Rupert reziduojanti kuratorė Suzy Halajian šiam projektui šiuo metu rengia publikaciją.

Basma Alsharif – menininkė ir filmų kūrėja, 1983 m. gimusi Kuveite, palestiniečių kilmės, augusi tarp Prancūzijos, JAV ir Gazos ruožo. Šiuo metu ji gyvena Kaire. Alsharif dirba tarp kino ir instaliacijos, daugiausia dėmesio skirdama žmogaus būklei ir jos pokyčiams, atsižvelgiant į besikeičiančius geopolitinius kraštovaizdžius ir natūralią aplinką. Pagrindinės parodos: the Whitney Biennial, Niujorkas; les Rencontres d’Arles, les Modules, Palais de Tokyo, Paryžius; Here and Elsewhere, New Museum, Niujorkas; Al Riwaq Biennial, Palestina; Berlin Documentary Forum, Berlynas; the Sharjah Biennial, Šardža; Manifesta 8, Ispanija. Ji buvo atrinkta į Abraaj Group Art Prize 2018, gavo žiuri prizą Sharjah 9-ojoje bienalėje bei apdovanota Marcelino Botin Visual Arts stipendija. Alsharif studijavo Ilinojaus universitete Čikagoje.

Rupert veiklą dalinai remia Lietuvos kultūros taryba.