.

Anastaijos Kodzisovos paroda „Lietuvoje daugumai žmonių esu rusė, o Rusijoje būsiu lietuvė“ galerijoje „Artifex“

Birželio 18 d. 18 val. VDA tekstilės galerijoje „Artifex“ atidaroma Anastaijos Kodzisovos paroda „Lietuvoje daugumai žmonių esu rusė, o Rusijoje būsiu lietuvė“.

Savas ir tuo pačiu svetimas – tai emocinė forma suprantama nemažam ratui žmonių. Meninis tyrimas „Lietuvoje daugumai žmonių esu rusė, o Rusijoje būsiu lietuvė“ yra apie emocinę Lietuvoje gyvenančių rusų tautybės žmonių būseną – kiek savu ar svetimu jis gali jaustis savo Tėvynėje, Lietuvoje.

Kodėl mes sukuriame nematomas ribas tarp savęs ir kitų žmonių, dėl ko atsiranda „mes-kiti“ apibrėžimas? Parodoje pristatomi trys video-interviu bei tapybos darbai yra bandymas atsakyti į šiuos klausimus. Pagrindinis informacijos šaltinis – interviu, o jo dalyviai – Lietuvoje gyvenantys rusai arba žmonės glaudžiai susiję su rusų kultūra Lietuvoje. Jauni Lietuvos rusai pasakoja apie santykį su Tėvyne ir kaip juos tai įtakoja. Kaip Lietuvos rusų dramos teatre susigyvena dvi tautybės ir kodėl tarp jų kartais kyla konfliktai? Kaip žmones veikia tai, kad jie yra baigę rusų, o ne lietuvių mokyklą? Ar mokiniai iš rusiškų mokyklų bendrauja su lietuviais? Visuose video darbuose yra paliestas tapatybės klausimas ir jo svarba žmonių gyvenime.

Anastasija Kodzisova (g. 1995) Vilniaus dailės akademijoje įgijo tapybos bakalauro (2017) ir magistro (2019) laipsnius. Bakalauro projektas „Mano močiutė gimė Mogiliove, aš – Vilniuje“ 2017 metais apdovanotas specialiąja vertinimo komisijos premija Tautinių mažumų departamento prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės organizuotame baigiamųjų mokslų darbų konkurse tautinių mažumų tematika.

Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Parodos kuratorius Darius Jaruševičius.

Paroda veiks iki birželio 29 d.

Iliustracijoje: Anastasija Kodzisova, Dvi šeimos viename namie, 2018m., drobė, aliejus. 2x 18cmX13cm