.
2024-05-02 18:00
2024 05 02 — 28
Pamėnkalnio galerija, Pamėnkalnio g. 1, Vilnius

Kipro Černiausko paroda „Unalive“ Pamėnkalnio galerijoje

Gegužės 2 d., ketvirtadienį, 18 val. Pamėnkalnio galerijoje (Pamėnkalnio g. 1, Vilnius) atidaroma menininko Kipro Černiausko kūrybos paroda „Unalive“.

„Unalive“ (angl. „negyvas, padaryti negyvu“) – tai „Tiktok“ vartotojų išpopuliarintas žodis, susijęs su gyvybės netekimu ar atėmimu, vartojamas kaip veiksmažodis ir būdvardis. Šis terminas veikia kaip eufemizmas, siekiant apeiti cenzūrą socialiniuose tinkluose.

Paroda „Unalive“ plačiąja prasme yra apie šiuolaikinę informaciją – jos pobūdį, turinį ir greitį. Konkrečiau – tai informacijos apie mirtį analizė, daugiau dėmesio skiriant ne pačiam mirties faktui, bet jos suvokimui ir vertinimui.

Kipras Černiauskas. KATĖS EUTANAZIJA. 120×80 cm, drobė aliejus, 2023

Ekspozicija tematiškai skeliama į kelias dalis. Pirmojoje dalyje autorius domisi, kaip mirtis pateikiama informacinėje erdvėje. „Karo Ukrainoje pradžioje interneto platformas užplūdo neįtikėtinai atviri smurto ir mirties vaizdai, šokiravę visuomenę. Vėliau socialiniai tinklai tokius vaizdus pradėjo cenzūruoti ir blokuoti. Kadangi karo šokas palietė ir mane, pasidaviau impulsui reflektuoti tai, ką matau ir, nusipirkęs pigių flomasterių (vaikiška priemonė, esanti arčiau realybės nei aliejinis dažas), ėmiau paišyti karo scenas. Tiesiogiai karo netekčių nepatyriau, todėl piešiau per socialinių ir naujienų portalų filtrus. Šis procesas sukėlė minčių apie tai, kaip mes matome ir išgyvename masines žmonių žūtis svečiose šalyse. Patį žiauriausią karą stebime kartu su reklamomis, nuolaidų ir atostogų pasiūlymais. Tuo pačiu metu tai – ir tikra, ir netikra. Informacinėje erdvėje mirtis tampa hierarchiška ir selektyvi.“

Kipras Černiauskas. PALIKIMAS. 180×200 cm, drobė, aliejus, 2023

Parodoje taip pat paliečiami asmeninio gedulo ir mirties kaip tabu klausimai. „Šnekant su žmonėmis apie mirtį, justi sumišimas, nes niekas nežino, kaip apie ją reikėtų kalbėti. Po tėvo mirties pastebėjau, jog žmonės į mano patirtį reaguoja perdėm dramatiškai, lyg tai būtų keistas ar nenormalus reiškinys. Sekdamas socialinių tinklų lauką, pastebiu bandymus mirtį ir panašius dalykus suredukuoti iki to, kas yra finansiškai naudinga paslaugų tiekėjams. Pvz., „Tiktok’o“ vartotojų kalboje mirčiai apibūdinti yra naudojama Ezopo kalba, nes tiesiogiai minėti mirties negalima – ji siejama su negatyviomis emocijomis, kurios mažina vartotojų buvimą programėlėje. Tokiu būdu iš viešosios erdvės išnyksta svarbios temos.“

Kipro Černiausko kūrybos paroda „Unalive“ Pamėnkalnio galerijoje vyks iki gegužės 28 d. Parodos lankymas – nemokamas.

Parodos rengėjas: Pamėnkalnio galerija.

Rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus miesto savivaldybė, Lietuvos dailininkų sąjunga.

Galerijos darbo laikas: II–V 11–19, VI 11–16.