.
2024-04-26 21:00

Urtė Jasenkos parodos garso dienoraščio perklausa Hofe Klaipėdoje

Nuo 2023 m. rugsėjo mėnesio, Klaipėdos skulptūrų parke eksponuojama menininkės Urtės Jasenkos grafikos darbų, stiklinių paminklų paroda „Atmintis“. Ši ekspozicija skirta Ukrainai palaikyti ir pagerbti ten žuvusius bei vis dar drąsiai kovojančius karius, nukentėjusias moteris, vyrus ir vaikus.

Klaipėdos skulptūrų parkas – tai buvusios senosios miesto kapinės, kurias sovietai sulyginto su žeme. Septynios stiklo plokštės su U. Jasenkos piešiniais puikiai įsikomponuoja šalia išlikusių paminklų, taip papildydami parką šiandien gyvenančių žmonių mintimis, jausmais ir lūkesčiais dėl ateities. Grafikos darbai pasakoja apie Ukrainą, bet dėl stiklo skaidrumo ir spaudos ypatumų per piešinius persišviečia mūsų žemė, kuri kalba apie Lietuvos istoriją.

Stiklas – be galo trapi medžiaga, reikalaujanti priežiūros bei dėmesio. Vos per kelias dienas, gal net valandas, kūrinys gali pakisti ir susibjauroti, o planuotos stiklo savybės, reikalingos atskleisti kūrinio idėją, jau nebeatliks reikiamo vaidmens. Iš pagarbos kūrybai ir esamai temai, menininkė savo darbų nepalieka likimo valioje ir bene kasdien, rytais su savo šuniuku atkeliauja į parką sutvarkyti, nuplauti paminklų.

Dailininkė Urtė Jasenka šį kitų akims nematomą procesą nusprendė fiksuoti rašydama kūrybinį dienoraštį, su kuriuo jau netrukus galėsite susipažinti netikėta forma – audio albumo formatu.

Aktorė Alvydė Pikturnaitė

Profesionalios aktorės Alvydės Pikturnaitės jautriai įgarsinti dienoraščio fragmentai apgaubti kompozitoriaus Antano Jasenkos sukurtos muzikos puikiai įkūnija dailininkės vidinį pasaulį. Dienoraštyje U. Jasenka dalinasi savo kasdienybe vaikščiojant į Klaipėdos skulptūrų parką, tuo metu užplūstančiomis mintimis, jausmais apie šiuo metu Ukrainoje vykstantį karą lietuviškų nepriklausomybės datų fone. Taip pat atvirai pasakoja apie savo kūrybinį menininko gyvenimą, rutiną, kylančius išbandymus, discipliną, mąsto apie kurėjo pašaukimą, ištikimybę savo darbams, idėjos, mintims, kalba apie tikėjimą, žmogaus prigimtį ir būvį šiame pasaulyje. Šis parodos garso dienoraštis – tai įdomus ir įkvepiantis esamos parodos konteksto, idėjos išplėtimasv atliepsiantis ne vieną širdį.

Kviečiame į albumo perklausą ir susitikimą su menininke Urte Jasenka
Klaipėdoje, Hofe, balandžio 26 d. 21 val. (Danės g. 8).

Tekstai/idėja/paroda: Urtė Jasenka
Balsas: Alvydė Pikturnaitė
Muzika/ garso dizainas – Antanas Jasenka

Paroda veiks iki gegužės 31 d.