.

Šiuolaikinio meno centro edukacinės programos „Viskas gerai" antrojo renginio epicentras – klimato krizė ir nerimas

Kovo 20 d., trečiadienį, 18.30 val. Šiuolaikinio meno centro skaitykloje (Aušros Vartų g. 5 / Pasažo skg., Vilnius) vyks edukacinės programos „Viskas gerai“ renginys „Tólimos svar̃bos“. Trečius metus gyvuojanti programa kviečia ieškoti atsakymų, kaip kinta visuomenės savijauta, tarpusavio santykiai bei kultūrinis identitetas. Šie klausimai, keliami Šiuolaikinio meno centrui (ŠMC) bendradarbiaujant su Vilniaus dailės akademijos (VDA) ir Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) dėstytojais, apžvelgia meno ir politikos santykio problematiką.

Naujienų portalų pirmuose puslapiuose pasirodančios naujienos puikiai iliustruoja, kad priklausomai nuo laiko ir geografinio atstumo vieni įvykiai yra svarbesni už kitus. Štai 2024 m. kovo 6 d., trečiadienį, 13:30 val. žiniasklaidos priemonėse platinamos žinios: The New York Times skelbia JAV vyksiančių prezidento rinkimų naujienas; Al Jazeera pateikia statistiką apie žuvusius ir badaujančius žmones Gazoje; Reuters informuoja, kad milijonai Sudano gyventojų dėl karo patiria maisto produktų trūkumą; The Guardian pagrindinė antraštė skelbia, kad Didžioji Britanija pasirengusi perduoti Ukrainai visą Jungtinėje Karalystėje įšaldytą Rusijos centrinio banko turtą. 

Gyvename egzistencinių įtampų ir nerimo tirštoje dabartyje, tuo tarpu degančių antraščių fone vyksta ir lėti, bet itin reikšmingi procesai, tokie kaip klimato kaita. Vis dažniau ir stipriau pasireiškiančios klimato bei ekologinės katastrofos byloja, kad mūsų planeta keičiasi iš esmės ir negrįžtamai. Tai, kas gali atrodyti ne visai susiję (kaip naujienos apie politiką ar humanitarines katastrofas), susijungia per klimato temą. Šis hiperobjektas sunkiai aprėpiamu masteliu kuria puikią terpę tyrinėti tarpusavio priklausomybės ryšius, formuluoti sudėtingus išgyvenimo klausimus ir permąstyti, kaip veikiame šiandienos pasaulyje. Tačiau, kokius klimato teisingumo lūkesčius galime formuoti? 

Antrame Viskas gerai susitikime kartu su Aplinkos psichologijos tyrimų centro vadove, mokslininke dr. Audra Balunde, filosofu, muzikologu, ŠMC kuratoriumi Edvardu Šumila bei renginio mediatoriais Jogile Ulinskaite ir Vyteniu Buroku bendroje atviroje diskusijoje klausime, kaip jaučiamės gyvendami klimato krizės akivaizdoje. Bandydami tyrinėti ryšius tarp šiuolaikinio meno, politikos ir ekologijos diskutuosime, kiek menas pajėgus komunikuoti apie klimato krizę, o gal ir suteikti vilties? 

Dr. Audra Balundė yra Aplinkos psichologijos tyrimų centro vadovė ir mokslininkė. Savo tyrimais siekia suprasti, kas skatina ir kas trukdo žmonėms tausoti aplinką. Ji taip pat tyrinėja ekologinio nerimo reiškinį Lietuvos kontekste.

Edvardas Šumila yra filosofas, muzikologas ir ŠMC kuratorius. Naujosios socialinių tyrimų mokyklos („The New School for Social Research“) Niujorke doktorantas ir dėstytojas. Jo tyrimų lauke kritinė teorija, gamtos ir žmogaus perskyra bei politinė meno angažuotumo galimybė klimato krizės kontekste.

Programos renginiai yra atviri ir nemokami, tačiau dalyvių skaičius ribotas, todėl kviečiame registruotis iš anksto: https://forms.gle/2tiF67mVYRTHTFCR8 

„Viskas gerai“ (angl. All good) – tai tęstinių susitikimų serija, kviečianti ieškoti atsakymų, kaip kinta visuomenės savijauta, tarpusavio santykiai, kultūrinis identitetas. Būsimi susitikimai suteiks galimybę kolektyviai įvardyti, kas slypi veikiau intuicijos nei aiškių sąvokų valdomame pasaulyje, artikuliuoti meno ir kultūros vaidmenį politinių, socialinių, ekologinių iššūkių kontekste. Susitikimų metu laukia laisvo formato pokalbiai, skaitymai, parodų lankymas, videokūrinių ar filmų peržiūros. Kartu tai kvietimas pažvelgti į besirutuliojančių įvykių gausą atsiveriant neaiškumui, žaidžiant neapibrėžtomis ribomis, apčiuopiant netikėtus reiškinių ryšius, mokantis vieniems iš kitų. Anksčiau buvusi uždara programa šiais metais atsiveria platesnėms bendruomenėms ir kviečia kolektyviai tyrinėti politikos ir meno sritims aktualius socialinius bei kultūrinius reiškinius. Programos sudarytojai: Jogilė Ulinskaitė (VU TSPMI), Vytenis Burokas (VDA), Margarita Žigutytė (ŠMC).