.
2012    07    23

Paskutinis festivalio „Kaunas mene. Kalbėjimasis“ renginys - Jūratės Jarulytės audiovizualinė instaliacija „Svetimšalio išbandymas“

artnews.lt

Liepos 26 d., ketvirtadienį, 18:00 val. galerijoje „Meno parkas“ (Rotušės a. 27,  Kaunas) bus pristatytas paskutinis šių metų festivalio „Kaunas mene. Kalbėjimasis“ renginys – Jūratės Jarulytės audiovizualinė instaliacija „Svetimšalio  išbandymas“.

„Kitas“ yra nelaimingas atsitikimas, kurio kartais siekiama išvengti. (Claire Pentecost)
Jei mes ketiname kištis į kitų gyvenimus, bent truputis stropaus situacijos tyrimo yra minimalus reikalavimas. (Teju Cole)

Pasak parodos autorės, „Praretinus informacinių medijų  generuojamą tendencingų naujienų įtampos lauką, pasirodo mūsų žinios, kurios yra fragmentiškos ir nepakankamos tam, kad galėtume spręsti apie autentišką kitų  gyvenimą. Bet tuo pačiu atsiveria ir išbandymo galimybė.

Kaip atsvara komercinei dokumentikai ar žinių reportažui, vaizdai ir garsai šiame projekte yra surinkti be išankstinio tikslo informuoti. Išorės ir vidaus, svetimo ir savo sampratos čia keičiasi priklausomai  nuo subjektyvios „aš“ pozicijos ir požiūrio. Savęs, kaip svetimšalio, atvykėlio, „kito“ išbandymas ir naujos, svetimos vietos patikrinimas. Nepažįstamųjų susidūrimas, lydimas tiek sėkmių, tiek nesėkmių. Įsiterpdamas į svetimą, autentišką, kokia ji yra, aplinką ir ją patirdamas „iš  vidaus“, svetimšalis yra  priverstas permąstyti bei perkurti save iš naujo, o taip pat ieškoti naujų komunikacijos būdų.“

Paroda veiks iki rugpjūčio 3 d.