.
2011    06    20

Paroda „Tarp. Šiuolaikinė Austrija“ Šiuolaikinio meno centre

artnews.lt

Birželio 23 d., ketvirtadienį, 18 val. Šiuolaikinio meno centre atidaroma paroda „Tarp. Šiuolaikinė Austrija“, kurios kuratorė – Karin Zimmer.

Paroda „Tarp. Šiuolaikinė Austrija“ skirtingų medijų pagalba pristato svarbiausias temas ir pozicijas Austrijos jauniausios kartos šiuolaikiniame mene. Pirmiausia ši paroda buvo pristatyta Izraelyje, vėliau Kroatijoje, Juodkalnijoje, Kipre, Vengrijoje, Turkijoje, Kinijoje, Lichtenšteine, Austrijoje ir Belgijoje, o birželio 23 d. 18 val. ji bus atidaryta ir Šiuolaikinio meno centre Vilniuje.

Parodoje  pristatoma tik nedidelė šiuolaikinio Austrijos meno nacionalinės kolekcijos dalis. Visus šiuos kūrinius yra įsigijusi Austrijos valdžia, siekdama palaikyti ir paremti menininkus. Austrijoje yra daugybė valstybės finansuojamų programų įvairioms šiuolaikinio meno rūšims, įskaitant scenos meną, dailę ir skulptūrą, muziką ir literatūrą, kiną, naująsias medijas, fotografiją, architektūrą ir dizainą. Nuo 1945 metų, kai buvo įkurta antroji Austrijos Respublika, dalis valstybinio biudžeto menui finansuoti buvo panaudota šiuolaikinio Austrijos meno kolekcijai sukurti.

Kokie meniniai požiūriai atsispindi šiuolaikiniame Austrijos mene? Jaunieji Austrijos menininkai yra įvairių sričių specialistai ir kuria naudodami įvairias išraiškos priemones, tokias kaip kinas, videomenas, piešimas, tapyba, instaliacija ir performansas. Savo darbais jie griauna sienas, kurios skiria „aukštąjį“ meną ir populiariąją kultūrą, meną ir kasdienį gyvenimą. Austrijoje gyvenantys ir iš Austrijos kilę menininkai yra globalūs žaidėjai, gyvenantys Vienoje ar Berlyne, įgyvendinantys savo meninius projektus Tokijuje, Niujorke, Londone ar Šanchajuje. Jaunoji karta nevaržomai keliauja po pasaulį, semiasi įkvėpimo ne tik iš europietiškosios, bet ir iš „globaliosios“ kultūros. Užmegzdami kontaktus ir palaikydami ryšius per medijų tinklus, jaunieji menininkai garsina Austrijos vardą visame pasaulyje.

Dalyvaujantys menininkai: Martin Arnold, Hannes Böck, Eva Chytilek, Thomas Draschan, Barbara Eichhorn, Christian Eisenberger, Gisela Erlacher, Werner Feiersinger, Andreas Fogarasi, Rainer Gamsjäger, Aldo Giannotti, Dorotheé Golz, Andreas Heller, Christoph Hinterhuber, Anna Jermolaewa, Yang Jun, Karl Karner, Stephan Lugbauer, Mahony, Doris Margreiter, Pia Mayer, Bernd Oppl, Klaus Scherübel, Andrea Witzmann, Clemens Wolf, Klaus Dieter Zimmer.

Paroda veiks iki rugpjūčio 21 d.

Iliustracija: Eisenberger Christian, Klounų serija, 2006-2009, spalvotas atspaudas.