.
2010    08    30

Nacionalinėje dailės galerijoje startuoja paskaitų ciklas „Modernizmas.lt: įtakos, ideologijos, palikimas“

artnews.lt

modernizmaslt

Rugsėjo 2 dieną Nacionalinėje dailės galerijoje prasidės kiekvieną ketvirtadienį (rugsėjo 2 – spalio 7 d.), nuo 20 val. vyksiantis ARCHITEKTŪROS [pokalbių] FONDO paskaitų ciklas, skirtas temai „Modernizmas.lt: įtakos, ideologijos, palikimas“. Penkių paskaitų metu įžymūs pasaulio ir mūsų šalies specialistai apžvelgs modernizmo, kaip kultūros reiškinio, ideologijas ir įtakas, įvertins Lietuvos modernizmo architektūros palikimą.

„Modernizmas.lt” kelia šiuos klausimus:

Kas suformavo modernizmo kultūros reiškinio ideologijas, kokios jos buvo Lietuvoje ir kitur; kaip ideologija veikė to meto architektų kūrybą, kokią įtaką modernistinio periodo palikimas daro šiuolaikinei architektūrai, estetikai ir kultūros reiškiniams? Kokie modernizmo architektūros Lietuvoje raidos ypatumai reiškėsi skirtinguose sociopolitiniuose kontekstuose: lenkiškame, TSRS/ LTSR, šiuolaikiniame Baltijos regiono? „Okupacinio modernizmo” reiškinys, jo egzistavimas, sąlygos bei požiūriai į jį.
Svarbiausių skirtingo laikotarpio Lietuvos modernizmo architektūros kūrinių apžvalga, analizė; modernizmo architektūros palikimas, požiūrio į jį kaita ir „nykstantis modernizmas”. Modernizmo modernizavimo iššūkiai.

Ciklo kuratoriai – Julija Reklaitė ir Tomas Grunskis.

Savo įžvalgomis kiekvieną ketvirtadienį (rugsėjo 2 – spalio 7 d.) dalinsis meno istorijos profesorius Martas Kalmas (Estija), idėjų istorikas Davidas Crowley (Didžioji Britanija, Lenkija), architektūros teorijos ir istorijos profesorius Claesas Caldenby (Švedija), menininkas – fotografas Sami Hyrskylahti (Rusija, Suomija) bei menotyrininkai, architektūros teoretikai Marija Drėmaitė ir Vaidas Petrulis (Lietuva).

Tai jau antrasis ARCHITEKTŪROS [pokalbių] FONDO renginys. Pirmajame cikle kalbėta apie nepriklausomos Lietuvos architektūros dvidešimtmetį. Tęstinis įkvepiančių pokalbių projektas su išskirtiniais pašnekovais iš užsienio ir Lietuvos yra skirtas ugdyti humanišką, jautrią, mąstančią ir įžvalgią asmenybę.

Rugsėjo 2 d., ketvirtadienį, 20 val. pokalbių ciklą pradės meno istorijos profesorius, kritikas, Estijos dailės akademijos dekanas Mart Kalm (Estija). Jo paskaitoje „Modernizmas Estijoje: nuo industrialisto vilos iki kolchozo centro“ bus ieškoma atsakymų į klausimus: kodėl Estija taip troško sekti modernizmo pėdomis? ką modernizmas architektūroje gali mums papasakoti apie šalį? Sovietų Estijos modernizmas –prieškario kapitalistinio modernizmo tąsa? kaip buvo įmanoma įgyvendinti avangardo idėjas Sovietų Estijoje stagnacijos metu?

Daugiau informacijos ir vaizdo įrašus iš pirmojo paskaitų ciklo „2010 = 1990 + 20 metų laisvos architektūros” galite rasti ARCHITEKTŪROS [pokalbių] FONDO internetinėje svetainėje www.archfondas.lt.