.
2018    02    14

„MOTHER & TONGUE“ – Ievos Rojūtės solo paroda projektų erdvėje „Editorial“

artnews.lt

Vasario 20 d., antradienį, 19 val. projektų erdvėje „Editorial“ (Latako g. 3, Vilnius) atidaroma Ievos Rojūtės personalinė paroda „MOTHER & TONGUE“.

„Savo kūriniuose tyrinėju žmonių tarpusavio santykių, šeimos konstrukto, individo identiteto konflikto ir kasdienio folkloro jungtis. Pagrindinės temos, prie kurių vis grįžtu, tai potenciali nesėkmės galimybė, nelaimės, nerimas ir baimė. Mane domina primygtinis vienintelės patirties teigimas ir kitokių patirčių neigimas, kuris atsiranda daugelyje opių temų šiandieniniame kontekste ir asmeninėse patirtyse. Tai keliavimas kolektyvine pasąmone, nuo vaikystės kompleksų iki seniausios bendros praeities ar sapnų.

Pasitelkdama gatvės meno raišką, iš pirmo žvilgsnio infantiliai prieinu prie giluminių ir bendrų patirčių. Dekonstruojant literatūrą, abstrakčią tautosaką, sakytinės kalbos hibridus, sapnus, instaliacijose ieškau tęstinumo, dialogo. Dalyvaudama grupinėse parodose ieškau ir atliepiu šalia esančius kūrinius. Tuo pačiu siekiu atrasti ir analizuoti tautosaką per asmeninę patirtį, ieškau naujų būdų, kaip žodžių konstruktas galėtų tapti erdve, vieta į kurią nueinama. Dažniausiai ta vieta, nemaloni, arba joje nesinorėtų užsibūti. Pagrindinis tikslas – rezonuoti su žiūrovu ir erdve, kurioje atsiduria instaliacija.

„Saldus žvilgsnis“, tai vienas paskutinių darbų, kuriuose norėjosi užčiuopti antgamtiškumo ir žmogiškumo konfliktą. Šioje instaliacijoje kalbama apie žmogų, kurį reikia nuo kažko išgelbėti. Naudojant asmenines patirtis, dienoraščio užrašus, nuogirdas, konstruoju tam tikrą žinutę. Ne pirmą kartą atsiduriu vaidmenyje, kuris kelia klausimų dėl savo išlikimo (pvz. „Vaikeli, tu pražūsi“ 2013, „Abstraction will destroy you“ 2017). Ši tema linkusi persekioti ir vis primena apie save skirtingais kanalais.

„MOTHER & TONGUE“ solo parodoje „Editorial“ erdvėje norėčiau pabandyti išgydyti ir nužudyti neurotiškas fantazijas, kartu įsiklausant į keistus patarimus, kurie bando padėti išgyventi ar kažką išspręsti.“ – Ieva Rojūtė

Ieva Rojūtė (g. 1989) surengė solo parodą galerijoje „Vartai“ (2013) bei dalyvavo grupinėse parodose „Kūnas ir tamsa“ galerijoje „Vartai“ (2017), Viennacontemporary, Viena (2017), „GIVE UP THE GHOST“, 13-oji Baltijos trienalė ŠMC, Vilnius (artėjanti) ir kt.

Paroda veiks iki kovo 14 d. ketvirtadieniais-penktadieniais nuo 16 iki 18:30 val. arba susitarus telefonu 865654249.