.
2017    11    07

„Meno parkas“ kviečia į galerijos veiklos dvidešmtmečiui skirtus renginius

artnews.lt

Lapkričio 15 d. (trečiadienį) galerija „Meno parkas” kviečia į galerijos veiklos dvidešmtmečiui skirtus renginius:

17 val., nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus amfiteatrinėje salėje (V. Putvinskio g. 55, Kaunas) – trumpa galerijos veiklos apžvalga, katalogo pristatymas, svečių pasisakymai.

19 val., galerijoje „Meno parkas” (Rotušės a. 27, Kaunas) – parodos „Ne muziejus…” atidarymas. Atidarymo metu vyks galerijos menininkių Marijos Griniuk ir Vaidos Tamoševičiūtės performansai.

Parodoje menininkų Aušros Andziulytės, Roberto Antinio, Elenos Balsiukaitės-Brazdžiūnienės, Mildos Gailiūtės, Jono Gasiūno, Patricijos Gilytės, Gretos Grendaitės, Marijos Griniuk, Židrijos Janušaitės, Jūratės Jarulytės, Agnės Jonkutės, Česlovo Lukensko, Eimučio Markūno, Julijos Pociūtės, Povilo Ramanausko, Rosandos Sorakaitės, Vaidos Tamoševičiūtės, Eglės Ulčickaitės, Arūno Vaitkūno (1956-2005), Aušros Vaitkūnienės, Alfonso Vilpišausko (1945-2015), Tomo Vosyliaus kūriniai.

Parodos „Ne muziejus..” atidarymo metu, galerijos „Meno parkas” pirmame aukšte veiks laikinai įsikūręs baras „Kultūra”!

Prieš du dešimtmečius Kaune įkurta galerija, nuosekliai savo veiklą fokusuodama Lietuvos ir užsienio šiuolaikinio meno sklaidai, šiandien gerai žinoma ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų. Galerijos vykdomų projektų maršrutai nusidriekė ne tik pagrindiniuose Lietuvos miestuose (Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Šiauliai, Panevėžys, Jonava, Telšiai, Molėtai, Palanga), didžiojoje dalyje Europos (Berlynas, Venecija, Londonas, Varšuva, Porto, Barselona, Talinas ir kt.), bet ir tolimuose taškuose kaip Niujorkas, Čikaga, Singapūras.

Savo veikloje prioritetu laikydama tarptautinį bendradarbiavimą, jaunųjų menininkų kūrybos sklaidą, galerija sukūrė projektus, kurie dabar gerai žinomi ne tik juose dalyvaujantiems Lietuvos menininkams, bet ir dižiuliam ratui užsienio menininkų ir institucijų.

Vienas iš didžiausių galerijos projektų yra tarptautinis šiuolaikinio meno mainų projektas „Meno linija“. 1999 m. pradėtas projektas, kurio vieni iš pirmųjų partnerių buvo Vakarų Vokietijos dailininkų sąjunga ir Vokietijos Federacinės Respubliko ambasada Vilniuje, šiandien jau vienija dalyvius iš Lenkijos, Prancūzijos, Ispanijos, Portugalijos, Estijos, Latvijos, Italijos, Jungtinės Karalystės, Čekijos ir kt. šalių. „Meno parkas“ yra viena iš pirmų Lietuvos galerijų iniciavusių glaudų užsienio šalių ambasadų ir kultūros centrų Lietuvoje (Ispanijos Karalystės ambasada, Portugalijos ambasada, Čekijos Resublikos ambasada, Italijos Respublikos ambasada, Izraelio ambasada, Lenkų institutas, Prancūzų institutas) ir Lietuvos ambasadų užsienio šalyse (Prancūzijoje, Italijoje, Vokietijoje, jungtinėje Karalystėje, Lenkijoje, Latvijoje, Estijoje) dalyvavimą šiame projekte. Šio projekto dėka šiuolaikinių Lietuvos menininkų kūryba buvo pristatyta tokiuose meno forumuose kaip Nimes šiuolaikinio meno bienalėse, Liono Bienalės lydinčiose parodose, Venecijos bienalės metu vykstančiuose projektuose, Lietuvos menininkų kūriniai eksponuoti muziejuose Herne, Dortmunde, L‘Hospitalet , KUMU meno muziejuje Taline ir t.t. Svariu įvykiu paženklinti ir šie metai. Garsaus italų kolekcininko Luciano Benetton fonde, kuriame daugiau nei devyniasdešimties šalių kolekcijos, šiemet jau ir Lietuvos menininkų kūriniai. Per 140 Lietuvos menininkų sukurtų mažo formato (10×12 cm) darbų papildė šį fondą.

„Meno parkas“ vieni iš pirmųjų Lietuvoje išskirtinį dėmesį sutelkė jaunųjų menininkų kūrybai. Nuo 2011 m. kasmet savo programoje galerija vykdo projektą „Jaunieji. Žalia sąmonė“ (nuo 2013 m. projektas tapo tarptautiniu), kuriame dalyvauja ne tik Vilniaus ir Kauno, bet ir kitų miestų jaunieji menininkai. Tai ne tik galimybė jauniesiems savo projektus pristatyti visuomenei. Ne vieno projekto įgyvendinimui galerija skiria savo lėšas, o projekto vertę, būtinumą įrodo ir kasmetinis Kultūros tarybos ekspertų teigiamas projekto vertinimas ir skiriamas dalinis finansavimas. Belieka apgailestauti, jog savo plačioje metinėje programoje galerija negali tiek parodinio laiko skirti jaunieiems, kiek yra jaunųjų kūrėjų paraiškų. Šis projektas padėjo atrasti ir įtraukti į aktyvią galerijos veiklą tokius jaunus menininkus kaip Rosanda Sorakaitė (2016 m. „Jaunojo tapytojo prizo nugalėtoja“, jos kūryba sėkmingai buvo pristatyta projekte „Start“, vienoje garsiausių pasaulyje galerijų „Saatchi“, Londone, mugėje „Scope Basel“ (2017), Šveicarijoje), Povilas Ramanauskas („Jaunojo menininko“ prizo laimėtojas „ArtVilnius‘17“) ir kt.

Vienas svarbiausių „Meno parko“ projektų – šiuolaikinio meno festivalis „Kaunas mene“ (2013-2015 ir 2016-2018 metais festivalis Kultūros ministerijos patvirtintas „Lietuvoje rengiamų tęstinių tarptautinių renginių“ sąraše) vienu metu užpildantis beveik visas Kauno miesto parodines erdves, taip pat vykstantis ir viešosiose erdvėse. Nuo 2008 m. organizuojamo festivalio „biografijoje“ menininkų iš Pietų Korėjos, Taivanio, Kambodžos, Mozambiko, Lenkijos, JAV, Vokietijos ir kitų šalių, tarp kurių menininkų Lorna Green, Kristinos Inčiūraitės, Laisvydės Šalčiūtės, Matthias Schamp, Jono Gasiūno, Dainiaus Liškevičiaus, Romualdo Požerskio, Donato Jankausko, Marta Sala, Andrzej Wajda, Anida Yoeu Ali, Joël Andrianomearisoa ir kitų projektai. Nuo 2012 m. festivalis rengiamas kas du metus.

Svarbią vietą galerijos veikloje užima dalyvavimas šiuolaikinio meno mugėse. 2007 m. italų kuratorės Marina Sorbello kvietimu „Meno parkas“ buvo pakviestas dalyvauti mugėje „Arte Fierra. Art first“ Bolonijoje (Italija). Šiuo metu „Meno parko“ biografijoje dalyvavimas tokiuose šiuolaikinio meno mugėse kaip „Art London“ (2014, 2015, 2016), „MIA&D Fair Singapore“ (2014), „POSITIONS Berlin“ (2015, 2016, 2017), „Art market Budapest“ (2016), „Start“ (Londonas, 2016), „Volta NY“ (Niujorkas, 2017), „Scope Basel“ (2017), „Art Vilnius“ (2009, 2011, 2013, 2014, 2015, 2017). Sėkmingas dalyvavimas šiuolaikinio meno mugėse ne tik atvėrė kelius į daugelį naujų projektų, tarp kurių kvietimai dalyvauti tokiose šiuolaikinio meno mugėse kaip „Art Central Hong Kong“, „Art Toronto“, „Art Wynwood Miami“ ir kt., bet ir padėjo pelnyti didžiulį tarptautinį pripažinimą. Pvz. didžiausias pasaulyje šiuolaikinio meno tinklapis „Artsy“ 2015 m. paskelbė straipsnį apie aštuonias pasaulyje, ne pagrindiniuose meno centruose (Londonas, Niujorkas, Berlynas) veikiančias galerija, tarp kurių ir „Meno parko“ galerija.

Kiekvienų metų programoje svarią vietą užima Lietuvos dailininkų sąjungos kūrybinės programos vykdymas. Jos metu galerijos parodinėse erdvėse rengiamos personalinės, grupinės LDS narių parodos ir projektai, taip pat, LDS menininkų pristatymas užsienyje vykstančiuose galerijos partnerių projektuose, leidybinė veikla (parodų, projektų katalogai, autorinės knygos, monografijos ir kt.).

Ypatingą dėmesį galerija skiria sklaidai tarptautiniu mastu. Šiandien apie galerijos veiklą informaciją randama ne tik „Meno parko“ tinklapyje, bet ir tokiuose portaluose kaip „Artsy“, „Globar Gallery Guide“, socialiniuose tinkluose „Facebook“, „Instagram“, „Twitter“.

Įvertinant tarptautinę galerijų veiklos praktiką, „Meno parkas“ yra subūręs „Galerijos menininkų“ ratą, kurių kūrybai, sklaidai skiriamas atskiras dėmesys. Ne vienas iš šių menininkų bendradarbiavimą galerijos kvietimu pradėjo iš kart po studijų. Tarp jų jau minėti Rosanda Sorakaitė, Povilas Ramanauskas, taip pat Greta Grendaitė ir kt. Šiandien galerijos menininkų tarpe tiek jauni, tiek jau savo kūrybine veikla išgarsėję menininkai: Aušra Andziulytė, nacionalinės meno ir kultūros premijos laureatas Robertas Antinis, Elena Balsiukaitė-Brazdžiūnienė, Milda Gailiūtė, nacionalinės meno ir kultūros premijos laureatas Jonas Gasiūnas (premija suteikta „Meno parko“ teikimu), Patricija Gilytė, Marija Griniuk, Židrija Janušaitė, Jūratė Jarulytė, Česlovas Lukenskas, Eimutis markūnas, Julija Pociūtė, Kauno miesto savivaldybės kultūros ir meno premijos laureatė Vaida Tamoševičiūtė (premija suteikta „Meno parko“ teikimu), Eglė Ulčickaitė, Arūnas Vaitkūnas (1956- 2005), Aušra Vaitkūnienė, Alfonsas Vilpišauskas (1945-2015), Tomas Vosylius.

Todėl savaime suprantama, jog dvidešimties metų veiklos paminėjimui rengiamos parodos „Ne muziejus…“ kolekcijoje tik galerijos menininkų kūriniai. „Kur kolekcininkai, muziejininkai atranda kūrinius, kurie dažniausiai papildo vienų ir kitų kolekcijas? Žvelgiant iš tarptautinės praktikos-dažniausiai kūriniai atrandami galerijose vieno ar kito projekto, parodos metu. Pvz. tokiame renginyje kaip „Art Basel“ sutinkame gana ryškią muziejų ar privačių kolekcininkų agentų sangrūdą, kai jau pirmosiomis valandomis stengiamasi spėti praturtinti kolekcijas. Šiuo aspektu Lietuvoje situacija kitokia. Nors per 25 Nepriklausomybės metus daugelyje sričių Lietuva tapo šiuolaikiška, tačiau meno srityje šiuolaikinės pasaulinės tradicijos kelią skinasi labai sunkiai. Ir toliau tiek didelė dalis kolekcininkų, muziejų įsigydami kūrinius visais būdais stengiasi apeiti galerijas, kuriuose tie kūriniai atrandami… Galerija – ne muziejus, bet… Parodoje eksponuojami 22 galerijos menininkų kūriniai gali praturtinti ne vieną kolekciją. Tai kūriniai menininkų, kurių biografijoje (tiek jaunų, tiek vyresnių menininkų) jau ne vienas reikšmingas projektas, kaip ir ne vieno iš jų, galerijos iniciatyva, kūriniai saugomi užsienio muziejuose ar privačiose kolekcijose. Parodoje „Ne muziejus…“ kūriniai menininkų, kurie „turi ką pasakyti tiems, kam menas neatsiejama gyvenimo dalis…“

Paroda yra galerijos „Meno parkas” projekto „Meno parkas. Dvidešimt” dalis.
Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos Respublikos ministerija, bei Kauno miesto savivaldybės programa „Iniciatyvos Kaunui”.