.
2021    04    15

Lino Jusionio personalinė paroda „Siesta“ galerijoje „Vartai“

artnews.lt

Spalva, laikas ir erdvė – trys bičiuliai, susitikinėjantys Lino Jusionio paveiksluose. Punktualūs pasimatymai horizonto papėdėje paprastai baigiasi intymiai, bet be pavydo. Komplimentus išsakydami vaizdiniais, jie ilsisi ir stebi kaip šie ilgainiui išgaruoja kaitroje. Lėtai, tarsi apsnūdę, pirštais radę vienas kitą, romiai jie laukia žvilgsnio. To svetimo prisilietimo, sujungiančio du pasaulius.“

Kuratorius ir rašytojas Paulius Andriuškevičius

Balandžio 29 d. 14 – 20 valandomis galerija VARTAI kviečia žiūrovus į tapytojo Lino Jusionio personalinės parodos „Siesta“ atidarymą. Parodos pavadinimas nurodo dienos metą, kuomet visos formalios ir reikšmingos veiklos sustoja, o jų vieta užleidžiama kažkam pasyviam ir nesvarbiam. Kartu ši paroda – ir švelniai ironiška reakcija į pandemijos metu pakitusią kasdienybę.

„Man norisi susikoncentruoti į žvilgsnį ir vaizdą, išgryninti potyrį ir visiškai atsiriboti nuo pasakojimo ar reikšmės konstravimo. Vaizdiniai gimsta iš peizažo ir sykiu tarsi siekia nuo jo pabėgti, balansuoja tarp nuobodulio, idilės, įtampos. Tai tokia ribinė būsena, kurioje niekas nevyksta ir tuo pačiu aktualizuojasi pamatiniai potyriai – geismas, nuobodulys, nerimas, smalsumas,“ – teigia menininkas.

Parodoje autorius analizuoja fenomenologinį vaizdinio patyrimą. Naratyvas bei vaizdo reikšmė tarytum suskliaudžiami, objektų atpažįstamumas nyksta, virsta jusliniais, stimuliuojančiais ženklais. Kūrinių motyvai vystosi iš kasdienybės įvykių ir pojūčių, kurie kristalizuojasi į asociatyvias detales ir paprastas vaizdines struktūras. Kūniškas potyris kelias valandas sunkiai, tačiau sykiu ir maloniai dviračiu kylant į kalną, perteikiamas dviem lengvom linijomis, primenančiomis vingiuojantį kelią ar upelį . Pasikartojantis žvilgsnis pro langą balansuoja tarp meditacijos ir vojerizmo. Lango konstrukcija kūrinyje – tai ir stebimas objektas, ir pats žvilgsnis, vis ieškantis, į ką susitelkti, ir galiausiai apsistojantis ties horizontu tolumoje. Kūriniuose taip pat svarbus laiko ir vietos potyris, kuris abstrahuojamas ir paverčiamas universaliu.

Linas Jusionis (g. 1986 m.) 2005–2007 m. studijavo filosofiją Vilniaus universitete, vėliau Vilniaus dailės akademijoje įgijo bakalauro laipsnį, o 2011 m. – freskos-mozaikos magistro laipsnį. 2011 m. tarptautiniame konkurse „Young Painter Prize“ menininkas laimėjo antrąją vietą. Grupinėse ir personalinėse parodose L. Jusionis dalyvauja nuo 2009 m. Lygiai prieš dešimt metų galerijoje VARTAI buvo atidaryta pirmoji autoriaus personalinė paroda, šiais metais atidaroma penktoji. L. Jusionio kūriniai įtraukti į MO muziejaus, „Lewben Art Foundation“, „BTA Art“ ir privačių Lietuvos bei užsienio kolekcininkų kolekcijas.

Globėjas: Renata ir Rolandas Valiūnai

Galerijos rėmėjai: „Lietuvos Rytas“, Vilma Dagilienė, Romas Kinka, VšĮ „Meno fondas“, „Ekskomisarų biuras“, Vilniaus miesto savivaldybė

Grafinis dizainas: Laura Grigaliūnaitė