.
2012    04    23

Lauros Põld ir Mari Prekup paroda „Home Sweet Home“ Senamiesčio menininkų galerijoje/dirbtuvėje

artnews.lt

Balandžio 27 d., penktadienį, 18 val. Senamiesčio menininkų galerijoje/dirbtuvėje (Totorių 22 -4, Vilnius) atidaroma esčių menininkių Lauros Põld ir Mari Prekup paroda  „Home Sweet Home“.

Laura Põld (gimė 1984 Taline) vaizduojamuoju menu besidominčiai Vilniaus publikai jau pažįstama. 2011-aisiais metais ji tapo „Jaunojo tapytojo prizo“ trečios vietos laimėtoja, taip pat dalyvavo Senamiesčio menininkų galerijos/dirbtuvės surengtoje parodoje „Tapyba iš Estijos“. Šiuo metu Laura gyvena ir dirba Austrijoje.

Šioje parodoje Laura Põld eksponuoja naują instaliaciją „Namų stebėjimas“, kalbančią apie pažeistą intymumą, viešumo ir privatumo santykį.

Gyvendama menininkų rezidencijoje Lince, menininkė pastebėjo, kad jos miegamojo langas atveria vaizdą į kiemą, primenantį Alberto Hičkoko filmą „Langas priešais“ („Rare Window“). Taip pat buvo galima stebėti intymaus gyvenimo scenas, vykstančias už priešais stūksančio namo langų. Niekam nerūpėjo užtraukti užuolaidas.

Visi to namo langai menininkei priminė įvairialypį pertvaromis viena nuo kitos atskirtų teatro scenų junginį.
Tas nedideles scenas,  kurias matė už langų stiklų, Laura atskleidė savitomis architektūrinėmis kompozicijomis, sudarytomis iš mažai kuo tarpusavyje susijusių dalių.

Medžiagos, iš kurių sunarstytos šios konstrukcijos, kalba apie individualybių gausą ir įvairovę tankiai apgyvendintuose miestuose. Skirtingomis spalvomis ir raštais išmarginti audiniai dengia beveides struktūras, formuoja įprastus namų siluetus ir didmiesčio paradoksą: kiekvieno jo gyventojo privati erdvė tėra mažytė urbanistinės struktūros dalelė, pajungta bendram miesto dūzgesiui.
Mari Prekup (gimė 1984 m. Taline ) grafikos darbų šaltinis – mažytis jos šeimos namas Nome, elegantiškame viduriniosios klasės pamėgtame Talino priemiestyje. Beveik šimtmetį Mari šeimai priklausantis namas mena ir gerus, ir vargingus laikus. Kartos mainosi, vieni gimsta, kiti miršta. Bet visais, – ir sunkiais, ir sėkmingais laikais, nepasikeitė viena giminės tradicija: susirinkti per svarbias šventes prie vaišėmis nukrauto stalo. Neatvykti į šias šventes praktiškai neįmanoma, nesvarbu, kokių įsipareigojimų ar darbų turėtų žmogus. Tai savotiška prievarta. Šventėse privalo dalyvauti ir artimiausi šeimos draugai bei kaimynai. Jų skaičius taip pat nekinta. Sakykim, kaimynas Kalju kviečiamas į šventę jau aštuoniasdešimt metų. Dar viena švenčių ypatybė – bendras valgių gaminimas. Iš patalo nepakylanti senelė skuta bulves, vyrai sustumdo stalus, sustato kėdes, iškepa mėsą. Maži vaikai mokosi įvairių šeimos kulinarinių gudrybių.

Visa tai perduodama iš kartos į kartą. Bendros vaišės tampa kelione per šeimos tradicijas, iškilias savo nekintančiu įprastumu.

Laura Põld studijavo keramiką Estijos dailės akademijoje (2003 – 2007) ir tapybą Tartu universitete (2007 – 2010). Dalyvavo parodose Vokietijoje, Austrijoje, Lenkijoje, Baltijos šalyse.

Mari Prekup studijavo grafiką ir tapybą Estijos ir Krokuvos dailės akademijose (2003- 2007). Šiuo metu studijuoja meno vadybą Tartu universitete, taip pat dirba grafikos studijoje Grafodroome, Taline.

Paroda veiks iki gegužės 12 d.

Iliustracijoje: Mari Prekup, Mama ir senelė, 2011