.
2010    03    14

Kristinos Norvilaitės paroda „Stebėkite kelio ženklus!“ galerijoje „Kairė - dešinė“

artnews.lt

Kristina Norvilaite

Kovo 18 d., ketvirtadienį, 18 val., grafikos centre „Kairė – dešinė“ (Latako g. 3, Vilnius) atidaroma grafikės Kristinos Norvilaitės paroda „Stebėkite kelio ženklus!“, kuri šių metų balandžio mėnesį bus parodyta Hamburge, Vokietijoje.

Kelio ženklai – eismo dalis. Tačiau tai ne tik važiuojančiųjų ir pėsčiųjų gyvenimą lengvinanti priemonė, bet ir žmogaus kasdienybę atspindintis elementas – „galima“, „negalima“, „greitis ribojamas“ ir t.t. Ženklams galima paklusti, juos galima ignoruoti, pažeisti. Menininkės akimis kelio ženklas – visų pirma grafinė komunikacija, šiuolaikinio miesto gyvenimo „dekoracija“, tačiau kaip pastebi grafikė, ženklas – ne tik informacijos nešėjas. Jis gali būti įvairiausių nuotaikų, emocijų, netgi ateities nuojautų buveinė.

„Stebėkite kelio ženklus!” – labai asmeniškas visuotinai priimtų kelio ženklų interpretavimas. Grafikė tarsi klausia ir pati atsako į klausimą „Jei gyvenimas būtų kelias, kokie ženklai stovėtų jame?“. Kristina Norvilaitė kuria savas „Kelių eismo taisykles“, kuriose filosofija pinasi ironija, visiems žinomi kelio ženklai žaismingai keičia spalvas, įgyja naujas reikšmes ir prasmes. Labai tikėtina, kad tai ne vieną iš parodos į gatvę išėjusį žiūrovą įkvėps šviežiu žvilgsniu pažvelgti į taip akiai įprastus urbanistinio peizažo elementus.

„Stebėkite kelio ženklus!” – jau vienuoliktoji dailininkės personalinė paroda. Joje – lino raižinio technika atlikti atspaudai. Šioje parodoje Kristina Norvilaitė organiškai sujungia visas savo ankstesnės kūrybos kryptis, derindama grafinį ir dekoratyvinį ornamentą, abstraktų simbolį ir preciziškai tiksliai atkartotą žmogaus figūros atvaizdą.

Kristina Norvilaitė – Lietuvos dailininkų sąjungos narė, baigė bakalauro ir magistro studijas Vilniaus dailės akademijoje. Menininkė dalyvavo beveik pusšimtyje grupinių parodų Lietuvoje ir užsienyje (Danija, Švedija, Prancūzija, D.Britanija, Olandija, Rusija, Austrija). Parodoje “Estampas’07” Kristinos Norvilaitės darbai buvo įvertinti diplomu, o „Estampas’09“ – padėka už „Plastinės kalbos grynumą“. Jos paveikslų yra įsigiję mūsų ir kitų šalių kolekcionieriai. Menininkė taip pat yra žinoma kaip knygų dailininkė, parodų kuratorė ir meno akcijų autorė.