.
2012    08    06

Jono Meko vizualiųjų menų centras pristato Laimono Zako projektą „Glitchr“

artnews.lt

Rugpjūčio 8 d., trečiadienį, 19 val. Jono Meko vizualiųjų menų centre (Gynėjų g. 14, Vilnius) pristatomas tinklo menininko Laimono Zako projektą Glitchr. Menininkas naudoja kūrybiško programavimo būdus, kurdamas savitą internetinę estetiką arba paties menininko žodžiais tariant – tapybą, socialinį tinklą naudojant kaip drobę.

Anot dailės kritiko Kęstučio  Šapokos, „2011 m. birželį  Laimonas Zakas pirmą kartą susidūrė su diakritinių ženklų kombinavimu internete, o paieškojęs tokios veiklos pėdsakų ir neradęs analogų, sugalvojo savo projektą,  pasinaudodamas unicode sistemos spragomis, leidžiančiomis prie vieno simbolio prideti neribotą skaičių diakritinių ženklų. Tokiu būdu galima buvo sukurti „tekstą“, kuris išlenda už įprastų tinklalapio tekstui numatytų rėmų (tiek facebook, tiek google, tiek twitter sistemose  ir t.t.), kitaip sakant, galima buvo kurti abstrakčias grafinių ženklų tekstūras.

 Menininkas atrado ir kitų kūrybiško programavimo būdų, pavyzdžiui, naudojantis socialinio tinklo Facebook spragomis, į Facebook  naujienas integruojant iškraipytus socialinius plug-in’us (įskiepius), t.y. animuotus paveikslėlius, pokalbių langus, paieškos langus ir kitus objektus. Kurį laiką buvo įmanoma integruoti net pagrindinę, firminę Facebook mėlyną juostą ir tokiu būdu iš šių ženklų arba objektų taip pat kurti savotiškas vizualias ir prasmines abstrakcijas, iš esmės, sukuriant sistemos, tinklo „gedimo“ iliuziją.

Kaip Glitchr projekto dalį JMVMC, Laimonas Zakas kartu su video menininku Rimu Sakalausku bei elektroninės muzikos kūrėju Miša Skalskiu (dar žinomu 96WRLD slapyvardžiu) taip pat pristato mappingo dalį. Video arba 3D mappingas yra populiarus kaip elektroninė taikomojo meno rūšis. Dažniausiai naudojamos didžiulių mastelių projekcijos ant pastatų įvairių švenčių, koncertų metu, taip pat įvairios mappingo rūšys yra neatskiriama klubinės kultūros dalimi, kaip DJ-jų ir VJ-jų bendradarbiavimo rezultatas. Ant įvairių paviršių projektuojami vaizdai sukuria dinamiškus vaizdinius, įvairiai transformuojančius mums įprastą regimąjį pasaulį. Šį kartą Laimonas Zakas, Rimas Sakalauskas ir Miša Skalskis sukūrė mappingo kompoziciją kaip savarankišką kūrinį specialiai projektui JMVMC.“

Paroda veiks iki rugsėjo 9d.