.
2012    03    27

Galerijos „Vartai“ ketvirtadienio peržiūroje - Vilma Šileikienė

artnews.lt

Kovo 29 d., ketvirtadienį, 18 val. galerijos „Vartai“ peržiūrų kambaryje (Vilniaus g. 39, Vilnius) pristatoma menininkės Vilmos Šileikienės kūryba.

Vilma Šileikienė, kurios fotografijų serija „Pagaminta Lietuvoje“ buvo eksponuota ŠMC parodoje „Lietuvos dailė 2000–2010: dešimt metų“, atrodo turėtų būti žinoma plačiajai Lietuvos auditorijai, kritikams ir kolegoms, bet paaiškėjo, kad taip nėra.

Lietuvos dailės muziejaus P. Gudyno restauravimo centre fotografe dirbanti menininkė kovo 29 d. 18 val. pristatys savo naujausią  fotografijų seriją „Procesas“, kuri 2011 m. buvo eksponuotą personalinėje parodoje Gdanske Vilniaus dienų šiame mieste proga.

Šiose fotografijose susitinka dvi tikrovės: kultūros vertybių, atstovaujama muziejinių eksponatų, ir šiuolaikinio pasaulio, susidedanti iš balto lapelio (pristatančio ne tik skaitmeninių technologijų erą) bei pačios autorės. Taigi, pokalbis trise – truputį šmaikštus, ironiškas, tačiau pilnas pagarbos vienas kitam, lyg bandytų susitarti už XVI a. žvakidės ar J. Basanavičiaus milinės pasislėpęs XVII a paveikslo astrologas su dabartinės fotografijos meistru ir šiek tiek padūkusia šiuolaikine menininke. Atrodo nesuderinami pasauliai, tačiau šiose fotografijose jie nedisonuoja, o susijungia į vieną bendrą dalyvavimą, kviesdami prisijungti ir žiūrovus.

Iliustracija viršuje: Vilma Šileikienė, Šinelis su gobtuvu (Jono Basanavičiaus), iš ciklo „Procesas“ , Lietuva XX a. pr. / 2009 10 14, fotoatspaudas ant drobės, 75 x 60 cm