.
2009    04    22

Festivalis “Ladyfest” vėl Vilniuje

artnews.lt


Šiandien, balandžio 27 d., prasideda alternatyvios moterų kultūros festivalis „Ladyfest Vilnius“. Renginių ciklas, Lietuvoje rengiamas jau trečią kartą, skiriamas visame pasaulyje vykstančiam judėjimui už lygias teises, moterų ir merginų įgalinimą bei visuotinį tolerancijos skatinimą. „Ladyfest Vilnius“ savo svečiams pasiūlys įvairiaspalvę programą – bus atidaryta paroda, vyks konferencija, įvairaus pobūdžio kūrybinės dirbtuvės, kino seansai ir orientacinis žaidimas, paskatinsiantis susipažinti su miestu ir dar neatrastomis jo istorijomis.

„Ladyfest“ yra atviras festivalis, prie kurio kviečiami prisijungti visi norintys, jis pagrįstas atvira „Pasidaryk pats“ filosofija. Žmones kviečiame kurti, diskutuoti ir dalyvauti kartu, renginiai organizuojami tam, kad drauge atrastume naujų požiūrio taškų“, – sakė festivalio organizatorės.

Festivalį pradės šiandien 17 val. galerijoje „Akademija“ atidaroma Lauros Garbštienės paroda „Ką turėčiau daryti, kad vienaragis ateitų ir padėtų man galvą ant kelių?”. Tekstilės specialybę baigusi menininkė gerai žinoma dėl savo rengiamų performansų, video darbų ir fotografijos parodų.

„Ladyfest Vilnius“ taip pat pasiūlys ir margas kūrybines dirbtuves, kuriose dalyviai dalinsis patirtimi, kartu perrašys senas ir kurs naujas istorijas. Jų svečiai turės galimybę patys dalyvauti plakatų tema „Kur aš ją mačiau? Arba (ne)žymios Lietuvos moterys“ kūrime, atidžiau panagrinėti moters įvaizdį žiniasklaidoje „Kūno kultas reklamoje“ dirbtuvėse. Vienoje iš aktyvesnių kūrybinių dirbtuvių – „Lytį susikurk pats“ arba kitaip „Drag king“ sesijoje – bus kviečiama įsijungti į lyčių žaidimą, pažvelgti į seksualumo problemas „iš arčiau“.

Be šių kūrybinių užsiėmimų, „Ladyfest Vilnius” taip pat pasiūlys originalias maisto kūrybines dirbtuves. Ypatingas dėmesys bus skiriamas radijo laidoms ir diskusijoms, seminare „Socialinės kritikos gramatika“. Kūno ir sielos harmonijai su aplinka bus skirti origamio, jogos ir savigynos seminarai.

Gegužės 9 dieną vyksiančio orientacinio žaidimo – ekskursijos metu bus naujai peržvelgta istorija, analizuojami žinomi įvykiai ir Vilniaus miesto vietos iš lygių galimybių ir moterų teisių perspektyvos. Žaidime dalyvaus užsiregistravusios komandos, kurios miesto viešose erdvėse pagal iš anksto suformuluotas užduotis turės rasti atsakymus ir objektus, susijusius su festivalio temomis.

Gegužės 14-15 dienomis, alternatyvios istorijos kalbės teatro, kino ir šokio lūpomis. Bus pristatyta L.Švedaitės ir G.Šuščevičiūtės choreografinė šokio miniatiūra „1 Kor 15,53“. Spektaklyje “Babytės kalendorius“ žiūrovai išvys analizuojamus įvairius moterų patirčių aspektus, išgyvenimus: meilę, svajones, ambicijas, kovą už moterų teises. Festivalio svečiams paruošti ir du specialūs nemokami kino seansai kinoteatre „Skalvija“ – „(Ne)išgirstos istorijos“, sudarytas iš dokumentinių filmų „Nutraukiant tylą“ ir „Šeimos diena“, atskleidžiantys moterų gyvenimo istorijas jų pačių lūpomis.

Festivalio paskutine gaida gegužės 16 dieną taps moterų roko grupių koncertas klube „Havana social club“. Koncerte dalyvaus merginų grupės iš Rusijos, Lietuvos ir kitų šalių – Iva Nova, Zimbabwe. Vakarą vainikuos ir DJ merginos.

Tarptautinis festivalis „Ladyfest“, pirmą kartą surengtas Olimpijoje, Vašingtono valstijoje (JAV), staigiai išplito po visą pasaulį ir sulaukė didžiulio susidomėjimo. Kiekviename regione festivalis organizuojamas nepriklausomai nuo kitų, dažniausiai jo iniciatyvinė grupė yra moterys savanorės. Visi „Ladyfest“ festivaliai pasižymi tuo pačiu pavadinimu ir filosofija. Šie bendri rėmai savanorių yra užpildomi kiekvienai kultūrai, visuomenei unikaliu turiniu – menais, muzika, filmais, seminarais ir kitomis socialiai aktyviomis veiklomis.

Parengta pagal http://www.ladyfest.lt/