.
2010    09    27

Eglės Karpavičiūtės paroda „Science fiction. Retrospektyva“ Senamiesčio menininkų galerijoje/dirbtuvėje

artnews.lt

Golem II

Rugsėjo 30 d., 18 val.  Senamiesčio menininkų galerijoje/dirbtuvėje  (Totorių 22 – 4, Vilnius) atidaroma jaunos tapytojos Eglės Karpavičiūtės paroda „Science fiction. Retrospektyva“.

Eglė  Karpavičiūtė (g. 1984) – viena aktyviausių jaunosios kartos tapytojų. Savo paveikslų objektais pasirinkdama belaikius (kauliukai, šviesų atspindžiai) arba dvidešimt pirmojo amžiaus pradžią atspindinčius daiktus (emuliatorius, lenktyninės mašinos), juos tapo taip, tarsi pati būtų dvidešimtojo amžiaus pradžios juodai baltą juostelę naudojanti fotografė, ryškia kontrastinga šviesa ar blykste traukianti iš tamsos jai svarbius objektus.

Tačiau šiuos fotografinius vaizdinius dar labiau neapibrėžtus ir belaikius daro minkštas ir platus  potėpis, juos gramzdinantis tapybinėje materijoje.

Turbūt neatsitiktinai paroda pavadinta „Science fiction. Retrospektyva“ – Eglės kūrinių realybė tampa tikresnė už esamą tikrovę, todėl realistinę (iliuzinę), supaprastintą, patrauklią, reklaminę, – bet  kartu ir surežisuotą, dirbtinę ir tuščią formą įgavęs vaizdas atspindi tik savo paviršių, nes praranda originalumą, prasmę ir turinį. Jis tampa netikras ir  įgauna nostalgišką, retrospektyvinį pobūdį. Pasensta, tampa istorija tarsi archyvas, talpinantis savyje tik perdirbtus tikrovės ar antrinės realybės vaizdus, kurie tampa fikcijų fikcijomis.

Paroda veiks iki spalio 21 d.