.
2012    07    27

Duncano Higginso paroda „Unloud“ M. Žilinsko dailės galerijoje

artnews.lt


Liepos 31 d., antradienį, 17 val. M. Žilinsko dailės galerijoje (Nepriklausomybės a. 12 , Kaunas) atidaroma Duncano Higginso (Jungtinė Karalystė) paroda „Unloud“.

„Unloud“ – tai tarpusavyje susijusi įvairių meno sričių mozaika, susidedanti iš tapybos, piešinių, tekstų, skaitmeninių vaizdų, garso ir video darbų. D. Higginsas šį tebesitęsiantį projektą vysto jau nuo 2005 metų.

D. Higginsas pristatydamas savo parodą „Unloud“ sako, kad tai: „dalis faktų, dalis fantazijų, dalis vaiduoklių pasakojimo, dalis meilės istorijos, beveik nutapytas filmas, fantazija, tam tikras reportažas, o galbūt tai tiesa, kurios niekada ir nebuvo“.

Paroda susideda iš daugiau nei 1600 paveikslų, susipinančių į visumą bei sukuriančių išbaigtą idėją. Darbai yra 10×7,5 cm. dydžio ir sukurti tarp 2005 ir  2011 metų.

Kiekvienas paveikslas, kuris sudaro „Unloud“ yra atsakas į tiesioginį autoriaus susidūrimą su kažkuo: vieta, asmeniu, daiktu, idėja, emocija ar klausimu, ką menininkas patyrė Solovkų salyne Šiaurės Rusijoje.

D. Higginsas Šiaurės Rusiją apibūdina, kaip apgaubtą reto giedro ramumo ir grožio, pro kurį prasiskverbia irstantis blogis. „Kai 2004 gruodį išlipau iš lėktuvo Šiaurės Rusijos Solovkų* salose mano supratime įvyko staigių ir ryškų poslinkių, suvokiant savo kultūros vietą pasaulyje.  Solovkai man yra ribų, sienos, ypatingo klimato, gamtos, tikėjimo, žiaurumo, grožio ir fantazijų kraštutinumų vieta. Ši patirtis ir apibrėžia „Unloud“ kontekstą. Visų pirma, mane jaudina tyrinėjamos istorijos ir bandau per tapybą išreikšti asmeniškumo bei istorijos sąlytį. Iš naujo sujungdamas vaizdus aš pasitelkiu meną į istoriškai aktyvų pokalbį apie mūsų smurto istoriją. Būtina prisiminti, pažinti istoriją, nes mes joje dabar gyvename,“ – teigia parodos autorius.

Duncanas Higginsas yra vaizduojamojo meno kūrėjas, gyvenantis Sheffielde, Jungtinėje Karalystėje. Jis dėstytojauja Norvegijoje Bergeno Meno ir dizaino akademijoje ir Nottinghamo Trento universitete Jungtinėje Karalystėje.

*Solovkų salos yra tik 165 km. nutolusios nuo poliarinio rato. Salynas yra žinomas dėl savo vaizdingo grožio. XV a. čia įkurtas vienuolynas yra vienas garsiausių ir švenčiausių Rusijoje bei tapęs pagrindine piligrimystės vieta. Tačiau tai yra ir tremties vieta, kur XX a. buvo įrengtas vienas pirmųjų ir dižiausiasias Sovietų Gulago kalėjimas.

Paroda veiks iki rugsėjo 2 d.