.
2020    09    21

Atidaroma tarptautinė plakatų paroda „ЖЫВЕ БЕЛАРУСЬ“ ir „Dizaino savaitė 2020“

artnews.lt

Rugsėjo 21 d. 13 val., per renginio „Dizaino savaitė 2020“ atidarymą, Vilniuje, Lukiškių aikštėje, miesto gyventojams ir svečiams bus pristatoma tarptautinė plakatų paroda „Жыве Беларусь“ – pasaulio grafikos dizainerių solidarumo su baltarusių tauta demonstracija ir palaikymo akcija kovojant su diktatūra, siekiant demokratijos, laisvės ir tiesos. Parodą organizuoja Maskvos tarptautinė grafinio dizaino bienalė „Auksinė bitė“ ir Lietuvos dizaino forumas. Parodos kuratoriai – prof. Sergejus Serovas ir Vytautas Gurevičius.

„Dizaino priemonėmis siekiame atkreipti visuomenės dėmesį ir paveikti politikus, kurie dar nesuprato įvykių, vykstančių pas kaimynus, svarbos. Solidarizuojamės su baltarusių tauta ir kviečiame tai padaryti visus, norinčius išreikšti savo paramą. Plakato žanro misija – atkreipti dėmesį į karščiausias aktualijas. Šiuo metu Baltarusija – viso pasaulio dėmesio centre. Tikiuosi, ši paroda prisidės prie neišvengiamų permainų kaimyninėje šalyje. Simboliška, jog parodą organizuojame kartu su kolegomis iš Maskvos. Džiugu, kad ne visi rusai yra Putino įtakoje, kad Rusijos kūrybininkai drąsiai reiškia savo požiūrį į kaimyninės šalies prigimtinę laisvės teisę. Ačiū baltarusiams, kurie šiandieną kovoja ne tik už savo, bet ir už mūsų laisvę“, – sako Lietuvos dizaino forumo valdybos narys Vytautas Gurevičius. Paroda veiks iki rugsėjo 27 d.

2020 m. „Dizaino savaitės“ tema – poveikis. „Šiandien aktualus poveikis aplinkai, gamtai, žmogui, jo būsenai. Dizaino įtaką sunku išmatuoti, tačiau jos paneigti – neįmanoma. Dizainas formuoja mūsų kasdienybę ir įpročius. „Dizaino savaitės 2020“ metu kviesime apsvarstyti, kokiu būdu dizainas kaip įrankis kuria papildomą vertę ir kaip jis gali tapti estetiniu ar praktiniu šiuolaikinio gyvenimo iššūkių sprendiniu“, – teigia Gabija Vanagė, Lietuvos dizaino forumo direktorė.

„Dizaino savaitę 2020“ rengia Lietuvos dizaino forumas – šalies dizainą ir verslą vienijanti organizacija, kuri reprezentuoja Lietuvos dizainerių kūrybinį potencialą Lietuvoje ir užsienyje, rengia dizaino darbų pristatymus ir supažindina visuomenę su geraisiais dizaino pavyzdžiais, taip pat atstovauja savo narių interesams ir glaudžiai bendradarbiauja su šalies bei užsienio dizaino ekosistemos dalyviais.

Pagrindiniai „Dizaino savaitės 2020“ rėmėjai – Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus miesto savivaldybė, Klaipėdos miesto savivaldybė.