.
2009    03    23

ARTscape Austrija - Erwin Wurm ir Žilvino Landzbergo duetas “Vartuose”

artnews.lt

AUSTRIJA Kovo 24 – balandžio 22 d.

Šiais metais Lincas, kaip ir Vilnius, džiaugiasi Europos kultūros sostinės titulu. Lincas garsėja tuo, jog iš Austrijos pramoninio centro sugebėjo tapti kultūros centru. Šią šalį projekte ARTscape vizualiųjų menų dalyje atstovaus austrų šiuolaikinio meno žvaigždė – Erwin Wurm.
Erwin Wurm – vienas žymiausių Austrijos menininkų, pasaulyje išgarsėjęs taip vadinamomis „vienos minutės skulptūromis“, kuriose jis paprašydavo praeivių ar draugų sustingti neįprastoje pozicijoje, tuo pačiu juos „papuošdamas“ keisčiausiais aksesuarais: grybais, duona ir pan. Laikinas skulptūras Wurm fiksavo fotografijose bei video įrašuose. Savo kūryba Erwin Wurm stipriai praplėtė įprastinę skulptūros sampratą, jo instaliacijos įtraukia į absurdo bei laikinumo persmelktą žaidimą, kuriame skulptūra gali tapti bet kas, net jo parodos žiūrovas ar agurkas. Menininkas kuria įvairius, iš pirmo žvilgsnio gerai pažįstamus daiktus-objektus, kuriuos jis paverčia savotiškais charakteriais, tipažais: riebūs namai, storos mašinos ir t.t. Parodoje „Würstelstand“ šis autorius pristatys intriguojančią instaliaciją, sudarytą iš minėtų objektų, bei keletą naujausių video kūrinių.
Kartu su austrų kūrėjo darbais galerijoje „Vartai“ pristatoma jauno lietuvių menininko Žilvino Landzbergo instaliacija „Sniego eksportas“. Kūrėjus jungia ironiškas skulptūros suvokimas, panardinantis žiūrovą į spalvingą, iš pirmo žvilgsnio įprastinių daiktų fikciją. Žilvino Landzbergo kūryba talpina kasdieninio gyvenimo „pastabas“, personažus, autobiografiją, simbolius ir jų vartojimo įpročius, analizuoja kūrėjo ir kūrinio santykio klausimus. Tai savotiškas vizualine kalba įprasmintas buitinių, socialinių ir ekonominių pastabų konspektas. Ž. Landzbergo instaliacijoje „Sniego eksportas“ dydžiu, forma, medžiaga besiskiriantys objektai, fragmentiškai ir intuityviai parinktos nuorodos veikia kaip vientisas, erdvę užvaldantis kūrinys.