.
2010    07    12

„Tulips & Roses“ Reikjaviko šiuolaikinio meno festivalyje

artnews.lt

tulips

Liepos 9 d. Islandijos sostinėje Reikjavike startavo visą mėnesį truksiantis šiuolaikinio meno festivalis „Villa Reykjavik“, kuriame galima pamatyti ir Lietuvos menininkų kūrinių. Menininkus pristato renginyje dalyvaujanti galerija „Tulips & Roses“ (Vilnius/Briuselis), kuri vienintelė iš Baltijos šalių galerijų atrinkta dalyvauti šiame tarptautiniame projekte.

Pagrindinė „Villa Reykjavik“ festivalio idėja – Islandijos sostinėje suburti įdomiausias šiuolaikinio meno galerijas iš visos Europos ir vienam mėnesiui atidaryti Reikjaviko galerijų rajoną. Visos projekte dalyvaujančios galerijos turės laikinas erdves įvairiose miesto vietose, kuriose surengs savo menininkų ekspozicijas. Tuo pat metu Reikjavike vyks gausi kitų festivalio renginių programa – koncertai, performansai, filmų peržiūros.

„Reikjavikas tikrai nėra šiuolaikinio meno meka, – sako galerijos „Tulips & Roses“ direktorius Jonas Žakaitis. – Tačiau kaip tik dėl to bus ypač įdomu pamatyti, ką ten darys į vieną netikėtą vietą susibūrusios galerijos ir menininkai. Tai bus visiškai skirtingų energijų susidūrimas.“

„Tulips & Roses“ galerija Reikjavike pristatys grupinę Lietuvos ir užsienio menininkų ekspoziciją pavadinimu „I want to say straight away that my name is Robert Duncan just in case any of you entered the wrong hall“. Joje dalyvaus šalies jaunosios kartos menininkai – Liudvikas Buklys, Gintaras Didžiapetris, Elena Narbutaitė, Antanas Gerlikas. Taip pat dalyvaus ir kūrėjai iš kitų šalių – Rosalind Nashashibi (D. Britanija), Nicolas Matranga (JAV), Robert Snowden (JAV). Parodą, kuri atidaryta liepos 10 d., kuruoja Jonas Žakaitis bei Liudvikas Buklys. Parodos pristatymui kuratoriai pasirinko neįprastą erdvę, t.y. galerijos ekspozicija bus surengta ne parodų salėje, o viename iš Reikjaviko barų – „Naesti bar“. Čia kūriniai įsilies į aplinką taip, kad be specialaus parodos gido kūrinius pamatys tik nuolatiniai baro lankytojai.

Galerija „Tulips & Roses“ parodą rengia bendradarbiaudama su galerija „i8“ (Reikjavikas), galerija „Raster“ (Varšuva) ir LR kultūros atašė Islandijoje, o ją remia Šiaurės ministrų tarybos Šiaurės ir Baltijos šalių kultūrinė mobilumo programa, LR kulturos ministerija ir projekto „Villa Reykjavik“ paramos fondai.

Kartu su „Tulips & Roses“ galerija projekte dalyvaus daugiau nei dešimt pažangiausių šiuolaikinio meno galerijų iš visos Europos – Vokietijos, Belgijos, Prancūzijos, Didžiosios Britanijos, Lenkijos, Italijos bei Turkijos.

Festivalio parodos veiks iki liepos 31 d., o galerijos „Tulips & Roses“ parengta ekspozicija liks Reikjavike visam laikui.