.
2008    10    29

Vitas Luckus Kijevo fotografijos festivalyje

artnews.lt

Ukrainoje tęsiasi „Lietuvos kultūros dienos 2008“. Tad šiais metais įvairiuose Ukrainos miestuose gausu Lietuvos kultūros renginių. Dar nenutilus „Jaunosios muzikos“ aidams Nacionalinėje Kijevo vargonų salėje, savo vartų Kijeve dar neuždarius Lietuvoje kuriančios grafikės Adilės Efendi „Popieriaus rojui“, Kijevo galerijoje „Soviart“ spalio 28 d. atsidarys konceptualiosios Lietuvos fotografijos legendos – Vito Luckaus (1943-1987) darbų parodą.

Vitas Luckus – Lietuvos fotografijos legenda, kurio darbai net jam esant gyvam buvo eksponuojami itin retai. Fotografuoti jis pradėjo neturėdamas net dvidešimties ir buvo aktyvus iki pat tragiškos žūties 1987-aisiais.

Paradoksalu yra tai, kad nepaisant išskirtinio aktyvumo ir produktyvumo (jo fotografijų ciklai sudaryti iš šimto ar net dviejų šimtų fotografijų) fotografo, menininko, keliautojo kūryba nors ir labai vertinama fotografijos profesionalų buvo mažai žinoma: ir todėl, kad menininkas, pasitraukęs iš aktyvios fotomenininkų sąjungos veiklos, pasirinko savo indovidualų kelią, ir todėl, kad iki pat savo tragiškos žūties jis kūrė to meto leistinuose rėmuose neišsitenkančius darbus.

Sukūręs fotografijų serijas „Kolegos“, „Mimai“ (1971 – 1985), „Jaučių pervežimas iš salos į sausumą- Estija“, „Tbilisyje“ (1981), „Azerbaidžane“ (1981), „Baškirijoje“ (1981), „Altajaus krašte“ (1985), „Požiūris į senovinę fotografiją“ (1971 – 1985), Luckus šias savo serijas atspausdino ir suklijavo į penkis albumus: „Įspūdžiai“, „Giminės ir kolegos“, „Azerbaidžanas, Baškirija“, „Estija, Gruzija, Altajus“ ir „Požiūris į senąją fotografiją“, tačiau nei vienam jų taip ir nepasirodžius, jis 1987 m. pradėjo naują, tragiškos žūties ‚pabaigtą – nepabaigtą‘ ciklą „Baltame fone“.

Vitas Luckus – konceptualiosios fotografijos pradininkas Lietuvoje. Tačiau nuo kitų konceptualistų jis skiriasi. Pradėjęs reportažine fotografija, kūrėjas pasiliko jai ištikimas ir meniniuose ieškojimuose. Daugelyje jo ciklų, siekiančių vien konceptualaus tikslo, medžiaga paimta iš paties gyvenimo, o jų herojai: valstiečius, miesto vaikai, atsitiktiniai gatvės praeiviai.

Tad ir šio fotografijos meistro žymė pasiliko visur: reportaže, portrete, siurrealistinėje fotografijoje. Priklausydamas Lietuvos fotografijos mokyklos kūrėjų kartai, jis sugebėjo organiškai sujungti du visiškai priešingus pradus: tikroviškiausią dokumentą ir drąsiausią išmonę.

Kijeve atsidarysiančioje parodoje pirmą kartą Ukrainoje bus eksponuojamos veik dvi dešimtys, dažnai fotografijos genijumi tituluojamo, autoriaus darbų, kuriuos matyti yra tekę nedaugeliui, nes nepaisant aktyvaus kūrybinio kelio, Luckaus parodų sąrašas telpa poroje eilučių: parodos Maskvoje ir Taline, viena paroda ir fragmentiška fotografinių montažų peržiūra Vilniuje.

Luckaus fotografijų parodos atidarymas įvyks spalio 28 d. 19 val. Galerijoje „Soviart“, Andrejavskij uzviz 22A, Kijevas

Projekto organizatoriai: Lietuvos Respublikos ambasada Ukrainoje, Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Lietuvos fotomenininkų sąjunga, Kijevo fotografijos festivalis.