.
2009    11    30

Visą gruodį Vilniaus geležinkelio stotyje - „SOStinės oras”

artnews.lt

varsuva_px600

Nuo gruodžio 4 iki 31 d. Vilniaus geležinkelio stotyje veiksiančios parodos „SOStinės oras” idėja – skirtingas valstybes atstovaujantys menininkai ekspozicijoje pristatantys savos šalies sostinę. Keliaujant į bet kurios pasaulio šalies centrą, lėktuvui leidžiantis, keleiviai visuomet informuojami apie sostinės  orą. Į klausimus, kas  jungia ir skiria įvairiausių šalių sostines, kaip mus veikia ir ką lemia sostinių orai, savo kūriniuose parodos kuratoriai pakvietė atsakyti šiuolaikinio meno kūrėjus.

„Oras“  – tai simbolinė sąvoka, kuri gali reikšti konkrečios vietos ar tam tikro reiškinio atmosferą, terpę. Oro temperatūros rodikliai primena mums ir nesustabdomai lekiantį laiką, nuolatinę pasaulio kaitą ir nepastovumą. Juk kas gali būti permainingesnio už orą…

Parodoje Lenkijos, Airijos, Ukrainos, Estijos, Australijos menininkai   pristatys  tiek socialiai angažuotus kūrinius, tiek  nagrinėjančius politines, ekologines problemas, kalbančius apie globalizaciją ir jos pasekmes bei kitus aktualius dabarties pasaulio reiškinius.

Paroda pratęs nacionalinės programos „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ renginių ciklą „Naujasis miesto veidas“, kuris visus 2009 – uosius metus vyksta Vilniaus autobusų ir geležinkelio stotyse.

„Vilniaus geležinkelio ir autobusų stotys  Europos kultūros sostinės metais tapo šiuolaikinio meno centrais, kurių veikla netikėtai užklumpa kiekvieną nutarusį pajudėti iš ar į Vilnių.
Paroda „Sostinės oras“ –  vienas iš paskutinių visus metus trukusio projekto „Naujasis miesto veidas“ renginių. Labai tikiuosi, kad šiuolaikinio meno projektai tranzitinėse erdvėse taps neatsiejama Vilniaus kasdienybe ir po 2009-ųjų metų“, –  teigia „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ vizualiųjų menų programos vadovė Eglė Deltuvaitė.