.
2013    03    25

VDU menų galerijoje „101“ - dviejų parodų atidarymai

artnews.lt

Vaida_Markeviciute._Simas_Kazlauskas_Tu(š)cia, Be pavadinimo, 2012

 

Kovo 26 d., antradienį, 18 val. VDU menų galerijoje „101“ (Laisvės al. 53) atidaromos dvi parodos: Monikos Žaltauskaitės-Grašienės „Judanti tekstilė“ bei Vaidos Markevičiūtės ir architekto Simo Kazlausko paroda „Tu(š)čia“.

Pagrindinėje galerijos erdvėje M. Žaltauskaitė-Grašienė, atstovaujanti šiuolaikinį tekstilės meną, pristatys naujausių kūrinių parodą „Judanti tekstilė“. Jos kūriniuose, kuriems būdingas konceptualus požiūris į tekstilę, estetika ir aukšta atlikimo kokybė, skleidžiasi tradicinių raiškos priemonių ir šiuolaikinių atlikimo technologijų sintezė. Autorės kūriniai dažnai paremti jautriu, atidžiu žmogaus ir jo gyvenimo procesų stebėjimu. Pasak menininkės, “ši paroda skirta atėjusiems, esantiems, išėjusiems, ar gal net niekada ir nebuvusiems šiame pasaulyje, kuriuos nuolat lydi judantis audeklas. Šį įvaizdį pasirinkau stebėdama kūdikių gimimą ligoninėje. Pirmoji materija sujungianti šilumos pojūtį ir aplinką yra audeklas, vystyklas. Jis apgaubia, sušildo ir nuramina. Tai pirmoji lytima materija, kuri lydi žmogų visą likusį gyvenimą. Taip prasideda kelionė. Stebėjau įvairiausius audeklus aplinkoje, kurie nuolat mus vienaip ar kitaip lydi”.

Kadaise jau sukurtus kūrinius – persiškus audeklus, skulptūrose ir paveiksluose vaizduojamus draperijų fragmentus – M. Žaltauskaitė-Grašienė konceptualiai perkuria naudodama šiuolaikines audimo technologijas ir įpindama į juos savo asmeninę interpretaciją. Parodos darbuose autorė siekia atskleisti įvairius būvius – regėjimo, judėjimo, ramybės, kurie išreiškiami per skirtingus kūrinių motyvus ir atlikimo techniką. Pasak tekstilininkės, kuriant šiuos darbus jai svarbi ne vien vaizdo transformacija, tačiau ir  audeklo fizikinės savybės: paviršius, struktūra, naujųjų techninių savybių panaudojimas. Jos teigimu, “tai tarsi eksperimentinė laboratorija, kurioje apsijungia meniniai, technologiniai, fizikiniai bandymai, skatinantys naujas idėjas.

Atidarymo metu taip pat bus pristatyta menotyrininkės Vaidos Markevičiūtės ir architekto Simo Kazlausko paroda „Tu(š)čia“, eksponuojama galerijos koridoriuje. Analizuodami senuosius Kauno žemėlapius, parodos autoriai papildo juos pasąmonės kuriamais vaizdiniais. Šie atradimai simbolizuoja kiekvieno sąmonėje egzistuojančią paralelią erdvę. Autorių teigimu, „sukoncentravus dėmesį į turimą žemėlapio vaizdinį, subjektas į jį įsitraukia, tad jis tampa jo dalis, t.y. „tu čia“.

Abi parodos VDU menų galerijoje „101“ veiks iki balandžio 12 d.

Iliustracijoje: Vaida Markevičiūtė ir Simas Kazlauskas, Be pavadinimo, 2012.