.
2013    10    29

"Vartų" galerijoje - "24 ketvirtadieniai"

artnews.lt

Galerija Vartai_24 Ketvirtadieniai

Spalio 31 d., ketvirtadienį, 18 val. galerijoje „Vartai“ atsidarys paroda „24 ketvirtadieniai“, skirta apžvelgti pastarąjį Ketvirtadienio peržiūrų projekto pusmetį. Projektui keičiant formatą, tai paskutinė galimybė susipažinti su daugiau nei pusantrų metų vykusiu intensyviu projektu, kai kiekvieną ketvirtadienį vienoje galerijos salėje vyko visuomenei atviros peržiūros ir susitikimai su menininkais. Kiekvienoje peržiūroje buvo pristatomi vis kito menininko naujausi darbai, nagrinėjama jo kūrybos raida ir išskirtinumas. Tai koncentruotos, vieną valandą trunkdavusios peržiūros, kuriose apie meną stengtasi kalbėti taip, kad jis taptų labiau suprantamas, artimas ir pažįstamas kiekvienam lankytojui.

Per laikotarpį nuo sausio iki liepos „Ketvirtadienio peržiūrų“ projektas dar labiau sustiprėjo, pasipildė, įgavo naujų patirčių bei pavidalų, tapo dar išsamesne jauno vizualaus meno duomenų baze bei dar lankstesne jauną šiuolaikinį meną pristatančia platforma. Tarp 24 pristatytų projektų buvo itin gausu šiuolaikinės fotografijos, taip pat objektų ir peržiūrų kambario erdvę pakeitusių instaliacijų, keletą kartų peržiūrų lankytojai buvo tapę performatyvių vyksmų dalyviais ir stebėjo performatyvius video, buvo prisiminta nuolatos ore tvyranti koliažo technika, o šiuolaikinės tapybos ir grafikos projektai leido kartkartėmis sugrįžti į tradicines ekspozicijas, o jose aptarti nuolat atsinaujinančias tapybos ir grafikos problemas.

Kaip ir per praėjusias apžvalgas „21 ketvirtadienis. Summary“ ir „27 ketvirtadieniai“, „24 ketvirtadienių“ proga išleistas visus pristatytus projektus išsamiai pristatantis laikraštis. Tačiau paskutinioji apžvalginė paroda „24 ketvirtadieniai“ – žymiai koncentruotesnė nei prieš tai vykusios. Šįkart ryškiausi apžvelgiamo laikotarpio menininkai pristatomi tik buvusio peržiūrų kambario erdvėje. Atrenkant menininkus, buvo siekiama priminti tuos, kurie į lietuviško meno sceną įžengė būtent per peržiūrų kambario slenkstį – iki tol šių menininkų kūryba buvo žinoma daugiausia Vilniaus dailės akademijos gyvenime verdantiems jauno meno megėjams. Būdami vienos kartos atstovai, menininkai labai skirtingomis priemonėmis sprendžia panašias problemas. Tad „24 ketvirtadieniuose“ bus galima dar kartą pamatyti bandymus pagauti šviesą Marijos Strazdaitės piešiniuose ir sugautą bei uždarytą šviesą Tomo Daukšos objekte; peizažo ir medijos tyrimais intriguos Vsevolod Kovalevskij garso objektas bei Gretos Vileikytės video, o Gedvilės Tamošiūnaitės fotografijose ir Jurgio Bernatonio mecotintos atspauduose – veidai žmonių, kurie nori atrodyti gražūs ir galingi.

Paroda veiks iki lapkričio 22 d.