.
2009    06    15

"Tebūnie naktis!" jau ateinantį savaitgalį!

artnews.lt

Nacionalinės programos „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ kalendoriuje š.m. birželio 19-21 dienos pažymėtos ypatingomis spalvomis. Šios dienos kiekvienam kultūros ir meno gurmanui turėtų tapti kultūringiausiu metų savaitgaliu, kurio metu vyks net keturi išskirtiniai kultūros projektai bei tarptautinis miestų vadovų forumas.

Dailės galerijoje – įžymių modernistų kūriniai

Birželio 20 d. popietę renovuotoje Nacionalinėje dailės galerijoje (Konstitucijos pr. 22) bus pristatyta pirmoji paroda – viena įspūdingiausių Baltijos šalyse šiais metais. Tai – paroda „Spalvų ir garsų dialogai. M. K. Čiurlionio ir amžininkų kūryba“.

Joje bus eksponuojami ne tik lietuvių genijaus Mikalojaus Konstantino Čiurlionio paveikslai, bet ir kitų pasaulinio garso modernistų – Vasilijaus Kandinskio, Františeko Kupkos, Edvardo Muncho, Ferdinando Ruščico ir kt. – darbai. Visą ekspoziciją sudarys 187 kūriniai, iš jų 59 – paties M.K.Čiurlionio. Tarp šių darbų bus ir itin vertingi F.Kupkos „Šiltos spalvos“ bei „Raudoni pastoliai“, E.Muncho „Melancholija III“.
Svarbiausia parodoje eksponuojamų kūrinių savybė – „dvigubas“ jų gyvenimas tarp muzikos ir tapybos. Parodą papildys laiškai, eskizai, fotografijos ir muzika – M.K.Čiurlionio, Arnoldo Schönbergo – kūriniai.

„Šiuolaikiškai rekonstruotose Nacionalinės dailės galerijos salėse sukurtos puikios sąlygos nacionalinių ir užsienio meno vertybių eksponavimui ir saugojimui, be to, visame pastate įdiegtos moderniausios apsaugos sistemos“, – pabrėžė Lietuvos dailės muziejaus ryšių su visuomene centro vedėja Lina Paukštienė.

Pasigrožėti Europos modernistų, M.K.Čiurlionio amžininkų darbais Nacionalinėje dailės galerijoje bus galima nuo birželio 21 d. iki pat rugpjūčio 23 d.


Per 50 kultūros taškų Vilniaus senamiestyje

Naktį iš birželio 20 d. į 21 d. renginio „Tebūnie naktis!“ metu sostinės senamiestyje lankytojų lauks net 57 kultūriniai renginiai. Iš jų mokamas įėjimas bus tik į tris renginius – „Žvaigždžių vyno“ degustaciją „Vyno klube“, naktinę „Skalvijos“ kino programą ir „Improvizacinio džiazo žvaigždžių“ koncertą. Visi kiti naktiniai kultūros ir meno projektai bus atviri ir nemokami visiems vilniečiams bei miesto svečiams.

„Kultūros naktis „Tebūnie naktis!“ tampa Vilniaus tradicija – ši šventė rengiama jau trečią kartą. Palyginti su ankstesniais naktiniais kultūros projektais, šiemetinis bus gausiausias renginių skaičiumi. Europos kultūros sostinės gyventojų ir svečių laukia 20 galerijų, 5 muziejai, bus galima pasigrožėti 4 šokio, 5 teatro ir kino projektais, 14 muzikinių renginių, taip pat įvairiais interaktyviais bei pažintiniais projektais, performansais ir ekskursijomis“, – pasakojo VšĮ „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ specialiųjų renginių projektų vadovė Daina Urbanavičienė.

Tradicinės naktinės programos gerbėjai atpažins ir jau „ragautus“ renginius – pvz., naktinius poezijos skaitymus, kiną po atviru dangumi, Bernardinų bažnyčios naktinę programą. Žinoma, bus galima įvertinti ir naujausios receptūros meno patiekalus – pvz., išgirsti Europos tūkstantmečio senumo muziką su moderniais jos atspindžiais – Hildegardos iš Bingeno (1098-1179) kūrybą ir šiuolaikinių kompozitorių lietuvio A.Navicko bei esto Ä.Pärt kūrinius styginiam kvartetui, Lukiškių aikštėje pasimėgauti Bethoveno Septintąja sonata, aplankyti dekoracijomis ir meniniais projektais atgaivintą Sereikiškių parko ledainę, autobuse pasiklausyti aktorių skaitomos Ričardo Gavelio ir Jurgio Kunčino kūrybos apie Vilnių ar tiesiog palikti savo įspaudą molyje, kurį atvira keramikos dirbtuvė vėliau pritaikys mieste.

„Kad niekam nereikėtų klaidžioti naktyje, mūsų partnerio kavinių tinklo „Coffee Inn“ taškuose veiks informaciniai centrai, taip pat bus sukurti renginių žemėlapiai, kurie bus dalijami renginių metu, įvairiose kavinėse, restoranuose, baruose, pasirodys žiniasklaidoje kultūros nakties išvakarėse – sakė D.Urbanavičienė.

2007 metais „Tebūnie naktis!“ metu 30–yje Vilniaus vietų vyko 40 renginių, pirmąją kultūros naktį šventė apie 90 tūkst. žmonių. Pernai vyko 48 renginiai, kuriuos aplankė panašus skaičius žmonių.

www.vilnius2009.lt informacija.

Daugiau apie renginius: http://vilnius2009.lt/lt/vilnius2009/2009naujienos/