.
2015    02    04

Tauro Kensmino paroda „Trianguliacija“ galerijoje „5 malūnai“

artnews.lt

tauras_kensminas2

Vasario 5 d. 17.00 val. galerijoje „5 malūnai“ (VDA naujiejieji rūmai, Malūnų g. 5, Vilnius) atidaroma Tauro Kensmino paroda „Trianguliacija“.

Trianguliacijos terminas žodyne apibrėžiamas kaip geodezinių punktų padėties radimas, sudarant matuojamos žemės plotų trikampių grandines. Tauro Kensmino parodoje trianguliacija veikia kaip nuoroda į kūrinio formaliąją pusę – trikampio geometrinė figūra čia funkcionuoja kaip tam tikras modulis, kuriuo remiantis konstruojami instaliaciją sudarantys elementai bei kuriamas jų tarpusavio ryšys.

Daugelyje ankstesnių savo darbų, menininkas negvildena kokios nors konkrečios problemos, bet bando pažvelgti į savo asmeninę patirtį, prisiminimus ir išgyvenimus. Taigi ir šiuo atveju Trianguliacija yra tam tikrų ryškesnių, atmintyje įsirėžusių punktų žymėjimas ir konkrečių prisiminimų epizodų pekėlimas į simbolinę plotmę. Anot meninko, toks pasakojimo būdas jam artimiausias: Skulptūros sritis suteikia galimybę pasidalinti tuo, ką sunku įtaigiai išreikšti verbaliai. Veikiausiai, ne man vienam yra pažįstamas jausmas, kuomet grįžus iš įdomios kelionės ar pamačius gerą filmą, bandant su kitu asmeniu pasidalinti išgyvenimais, suvokiama, jog, kad ir kaip stengtumeisi, tavo pasakojimas išlieka smarkiai nutolęs nuo išgyventos tikrovės ir kitas tiesiog negali priartėti prie to, ką bandoma papasakoti. Taigi, skulptūra man yra neverbalus būdas pasakoti sudėtingą, daugiasluoksnį pasakojimą.

Tauras Kensminas yra jaunosios kartos menininkas, praėjusiais metais baigęs studijas Vilniaus dailės akademijoje skulptūros katedroje. Jau studijų metais meninkas aktyviai dalyvavo įvariose parodose, Vilniaus šiuolaikinio meno mugėje ArtVilnius, taip pat yra gavęs Tautos fondo (JAV) paskirtą Elenos Urbaitytės stipendiją.

 

Tekstą parengė Danutė Gambickaitė