.
2015    06    12

Tarptautinis performanso ir gyvo meno festivalis „CREATurE Live Art : Emerging CREATurEs“ Kaune

artnews.lt

Imke Zeinstra

Birželio 18-21 dienomis Kaune, galerijoje „Meno Parkas” ir Rotušės aikštėje, ketvirtą kartą įvyks tarptautinis performanso ir gyvo meno festivalis „CREATurE Live Art : Emerging CREATurEs”. Prie pavadinimo šiemet atsiradęs priedas „Emerging CREATurEs” (išvertus iš angl. k. – kylantys, augantys padarai) ženklina, kad šiemetinis festivalis orientuojasi į jaunų, augančių performanso menininkų pristatymą.

Per sąlyginai trumpą gyvavimo laiką – trejus metus – į festivalio erdvę ir laiką Kaune atvyko nemaža žinomų, šiuo metu tarptautinėje performanso meno scenoje ryškių menininkų, kolektyvų, performanso edukatorių, kuratorių iš įvairių pasaulio šalių. Jaunas CREATurE sulaukė tarptautinio pripažinimo ir šiuo metu laikomas viena ryškesnių performanso meno platformų šiame Europos pakrašty.

Po intensyvaus augimo į plotį, CREATurE kūrybinis kolektyvas nusprendė grįžti prie to, nuo ko viskas ir prasidėjo: minties, kad performanso įmanoma mokytis tik žiūrint ir praktikuojant, dalijantis patirtimi, savo kailiu bandant įvairius metodus. Taigi 2015 metai pasirodė tinkami nerti į gylį, tobulėti, pasiūlyti tobulintis ir mainytis įgūdžiais kitiems, šįkart – jauniems, bet jau savo balsą atrandantiems performanso menininkams iš JAV, Jungtinės Karalystės, Italijos, Olandijos, Vokietijos, Ispanijos, bei, žinoma, Lietuvos.

Pirmąsias festivalio dienas performanso menininkai mokysis uždarose kūrybinėse dirbtuvėse. Penktadienį, birželio 19-osios vakarą, įvyks oficialus viešas festivalio atidarymas: galerijos „Meno parkas” patalpose įvyks menininkių Alethea Raban ir Sara Zaltash performansai, o šalia esančiame senamiesčio kieme – įžanga į Justino Kalinausko projektą „Tektoniniai lūžiai”.

Šeštadienio programa startuos jau vidurdienį S.Zaltash performansu: šis truks 24 valandas ir vyks nedidelėje nišoje Rotušės aikštėje, šalia “Meno parko” galerijos. Nuo programos pradžios iki vėlyvos nakties ištikimi senieji ir smalsūs naujieji festivalio lankytojai bus laukiami galerijoje „Meno parkas”. Per visas jos erdves vyks performansai, kurių dauguma šiemet – vidutinės ir ilgos trukmės darbai, koncentruoti į procesą, sukeliantys virsmą tiek performansą įgyvendinančiam, tiek performansą stebinčiam. Dešimties valandų performansui pasirengusi Chelsea Coon iš Jungtinių Valstijų, keturių valandų darbą pristato Manuel López García, netrumpiems eksperimentiniams darbams ruošiasi Eva Martino, Monika Liutkutė.

Sekmadienį popiet programa persikels į įvairias Rotušės aikštės vietas, įtraukdama į jau kasmetiniu tampantį žaismo, meditacijos, juoko, susitelkimo ar visko viename sūkurį. Menininkai pristatys įvairios trukmės performansus, bendrus darbus, bei darbus, galimai gimsiančius kūrybinių dirbtuvių metu.

Vardai verti prisiminti: Alethea Raban, Chelsea Coon, Eva Martino, Ieva Savickaitė, Imke Zeinstra, Inga Galinytė, Ingrida Čepanonytė, Justinas Kalinauskas, Manuel López García, Monika Liutkutė, Ruth Biene, Sara Zaltash, Stephanie Elaine Black, Živile Minkute.

Visas dalyvaujančių jaunų menininkų sąrašas – oficialioje festivalio svetainėje internete, adresu http://www.creatureliveart.lt/, drauge su festivalio programa ir detalesniais jaunųjų menininkų pristatymais.

Festivalio kuratorė / organizatorė Daina Pupkevičiūtė