.
2015    08    10

Tarptautinė šiuolaikinės tapybos paroda „Art & Response / Ability“ Pamėnkalnio galerijoje

artnews.lt

plakatas

Rugpjūčio 11 d. (antradienį) 18 val.  Pamėnkalnio galerijoje (Pamėnkalnio g. 1, Vilnius), atidaroma tarptautinė šiuolaikinės tapybos paroda „Art & Response / Ability”.

Projekto idėją įkvėpė amerikiečių poeto Roberto Duncano (1919-1988) pamąstymai apie atsakomybę: „Responsibility is to keep / The ability to respond” (Atsakomybė – tai gebėjimas pateikti atsaką). Duncano mintys pasiūlo versiją, kad menininko atsakomybė – tai siekiamybė reaguoti į aplinką menine kalba ir kurti grįžtamąjį ryšį tarp autoriaus, kūrinio bei suvokėjo. Parodos kuratoriai kviečia permąstyti atsakomybę, suvokiant ją nebūtinai kaip moralinę ar socialinę kategoriją, bet kaip erdvę pokalbiui tarptautinėje meno kūrėjų ir gerbėjų bendruomenėje. Autoriai savo kūriniuose nesiekia formuoti žiūrovo pasaulėžiūros ar pateikti aiškiai ištartus atsakymus. „Skruzdė – tai kentauras drakono pasaulyje“, cituoja Ezros Poundo eiles rengėjai, apeliuodami į pačios publikos kritišką mąstymą ir vaizduotės galias.

Parodoje dalyvauja vienuolika tapytojų iš Baltijos šalių: Kristians Brekte (LV), Jonas Gasiūnas, Helēna Heinrihsone (LV), Ieva Iltnere (LV), Toomas Kuusing (EE), Laurentsius (EE), Linas Liandzbergis, Vilmantas Marcinkevičius, Aleksejs Naumovs (LV),  Kaido Ole (EE), Eglė Ulčickaitė.

Parodos kuratoriai – Raimonds Kalējs, Uldis Pētersons, Linas Liandzbergis.

Tai jau antroji paroda iš tarptautinio bendradarbiavimo ir mainų projekto „Art & Response / Ability“, kurį Dailininkų sąjungos galerija 2015 metais vysto kartu su Kuldigos menininkų rezidencija (Latvija), Valando dailės akademija (Švedija) ir kitais partneriais. Liepos mėnesį Pamėnkalnio galerijoje atidaryta pirmoji projekto paroda „30 iš 30: Nepriklausomos Latvijos menas“, o rugsėjį ten pat planuojama paroda „YOUNG Art & Response/Ability“, kuri pristatys projekto vasaros stovykloje dalyvavusių meno studentų iš Šiaurės ir Baltijos šalių kūrybą. Projektą iš dalies remia Lietuvos kultūros taryba, Šiaurės šalių kultūros fondas ir Lietuvos dailininkų sąjunga.

Paroda „Art & Response / Ability” Pamėnkalnio galerijoje vyks iki rugsėjo 2 d.