.
2018    02    05

Tapytojos Simonos Merijauskaitės paroda „No Way“ Dailininkų sąjungos galerijoje

artnews.lt

Vasario 8 d., ketvirtadienį, 18 val. Dailininkų sąjungos galerijoje (Vokiečių g. 2, Vilnius) atidaroma tapytojos Simonos Merijauskaitės kūrybos paroda „No Way“.

Parodoje pristatomas naujausias menininkės kūrinių ciklas tuo pačiu pavadinimu. „No Way“ apibūdina žmogaus būvį, pakliuvus į neapibrėžtą erdvę, o kartu nurodo vietą, kurioje formavosi vaizdiniai. Tai – laikas, skirtas būti su savimi pačiu, laikas prieš praregėjimą.

Žiemą brandintas vienumoje ir formą įgavęs kelionės po Norvegijos kalnus metu, naujasis ciklas tęsia autorės refleksijas akmens motyvo tema. Jei ankstesnėse kūrinių serijose S. Merijauskaitė didesnį dėmesį skyrė proveržiui ir veiksmui („Black Holes in the Sky“ 2016-17, „Paskutinio ledynmečio civilizacija“ 2015), tai dabar kūrėja remiasi apmąstymo ar net meditacijos principu, tuo pačiu išlaikydama ekspresyvią raišką. Taip tapybinė forma patiria transformaciją – nuo išorės krypstama į vidinę paveikslo erdvę – tačiau ji nėra atvira, veikiau nujaučiama. Akmuo susitraukia ir uždaro gaivališkas energijas savo kūne.

„Dėmesys nukrypsta į aplinką – peizažą. Klaidžiojimo nuotaika lydi tą, kuris vaikšto rūke. Šį ciklą lyginu su lipimu į kalnus. Jauti didingų vaizdų buvimą erdvėje. Tačiau rūkas apgaubia tave. Patenki į jausmui pralaidžią erdvę. Lieki vienas. Einant toliau išnyra vienas kitas siluetas. Tai akmenys medituoja save. Pasirodo tau ir vėl grįžta į nebūtį. Susitikimai trumpi, bet išlieka labai ryškūs“, – pasakoja autorė.

Jauna tapytoja Simona Merijauskaitė 2008-2015 studijavo tapybą Vilniaus dailės akademijoje, įgijo magistro laipsnį. 2011 m. pagal mainų programą studijavo Utrechto aukštojoje menų mokykloje (Nyderlandai). Nuo 2017 m. – Lietuvos dailininkų sąjungos narė. Šiuo metu menininkė gyvena ir kuria Vilniuje.

Simonos Merijauskaitės paroda „No Way“ Dailininkų sąjungos galerijoje vyks iki vasario 27 d.

Parodą iš dalies remia LR Kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos dailininkų sąjunga. Parodos lankymas – nemokamas.

Iliustracijoje: Simona Merijauskaitė. TITANO PRAŽŪTIS. 2017