.
2014    09    05

Tado Gindrėno paroda „Portretas. Miesto veidai ir kaukės / socialiniai miestovaizdžiai“ Vilniaus grafikos meno centro ekspozicijų salėje „Plius“

artnews.lt

Tadas Gindrėnas

Rugsėjo 9 d., antradienį, 18.30 val.Vilniaus grafikos meno centro ekspozicijų salėje „Plius“ atidaroma Tado Gindrėno kūrybos paroda „Portretas. Miesto veidai ir kaukės / socialiniai miestovaizdžiai“.

Kaip teigia parodos autorius, „kas kuria miesto žmogaus aplinką ir kaip ta aplinka atsispindi žmonių veiduose? Dažnai sakoma, kad iš tam tikrų bruožų, laikysenos ir elgsenos galima spręsti apie žmogų, jo gyvenimo būdą, pomėgius, vertybes… Suintriguotas tokių sunkiai apibrėžiamų, o dar sunkiau įrodomų ir parodomų aliuzijų, bandau vaizdais papasakoti apie miesto žmogaus santykį su jo aplinka ir aplinkos poveikį pačiam žmogui.

Gilindamasis į šią tematiką, sukūriau grafikos ciklą „Portretas. Miesto veidai ir kaukės / socialiniai miestovaizdžiai“.

Visi šeši lino raižiniai vaizduoja skirtingus žmones, gyvenančius mieste. Miesto žmogaus gyvenimo būdas dinamiškas, greitas, veržlus, nuolat besikeičiantis. Vieni jų atsidavę darbui, disciplinai, nuolat skuba, lekia, kiti pasinėrę į linskmybių ratą, išsiilgę bendravimo, žmonių, treti – dar naivūs, nežinantys, ko tiksliai nori, neturintys griežtai sustyguotos aplinkos fono. Dar ieškantys. Vaizduoti žmonės gyvena pagal savo ritmą, taisykles – vieni skęsta dienos rutinoje, kiti nuolat vergauja ir siekia materialių dalykų. Daugybė daiktų ir detalių, supančių veidus, tampa ne tik aplinkos fonu, bet ir įrankiu, atskleidžiančiu asmens gyvenimo būdą ir jo pasaulio suvokimą – ką jis išpažįsta, kam jis vergauja, kuo jis tiki, kas jam išties yra svarbu, kaip ir kuo jis gyvena. Visi daiktai yra kaip kaukė, už kurios slepiasi pats žmogus. Kitaip tariant, koks esi tu – tokia ir tavo aplinka.

Tačiau vienas darbas yra išskirtinis. Tuo, kad nėra detalių, išduodančių, koks  tas žmogus. Darbas neiliustruoja jokios aplinkos. Žmogus, stabtelėjęs prie jo, turėtų pats permąstyti ir įvertinti, kokioje aplinkoje gyvena ir kokią kaukę nešioja bei, nemeluodamas sau, atsakytų, ar ta aplinka išties atitinka jo suvokiamą pasaulį. Paliekama tuščia erdvė, kurią gali užpildyti kiekvienas, permąstęs ir įvertinęs savo, kaip  miesto žmogaus, pasaulį.

Mano tikslas – vaizdais „pasverti“ tam tikrus įvaizdžius, tiek primestus, išsigalvotus, reklaminius, tiek autentiškus, gyvybingus, tikrus.“

Paroda veiks iki rugsėjo 27 d.