.
2010    09    23

Susitikimai su meno kolekcionieriais: Lemaître kolekcija

artnews.lt

Lemaitre

Spalio 15 d. Nacionalinėje dailės galerijoje bus atidaryta tarptautinė kino ir videomeno paroda „Milijonas ir viena diena“. Joje pristatomi kino režisierių, avangardinio filmo bei videomeno kūrėjų, reikšmingų šių medijų raidai, darbai. Parodoje bus galima išvysti ir Deimanto Narkevičiaus filmą “Ausgeträumt” (2010), kurio premjera įvyko šių metų balandį viename žymiausių šiuolaikinio meno muziejų pasaulyje – „Tate Modern“(Londonas).

Ta proga spalio 10 d. Nacionalinėje dailės galerijoje  “Meno klubas” organizuoja susitikimą su menininku ir jo darbus kolekcionuojančia pora iš Paryžiaus norėdami supažindinti klubo narius su video meno specifika ir jo kolekcionavimo ypatumais.

Nacionalinės premijos laureatas Deimantas Narkevičius – vienas žinomiausių Lietuvos menininkų tarptautinėje meno rinkoje. 2001 m. ir 2003 m. jis atstovavo Lietuvą Venecijos bienalėje. 2008 m. Narkevičius gavo prestižinį Vincent van Gogh apdovanojimą. Tai šiuolaikinio meno apdovanojimas kas du metus  įteikiamas sėkmingiausiam Europos menininkui.

Isabelle ir Jean-Conrad Lemaitre – vieni ambicingiausių tarptautinio meno kolekcionierių. Lemaitre savo kolekciją noriai skolina muziejams bei parodoms, video meną rodo savo namuose. Kolekcionieriai remia nemažai meno institucijų – Pompidou centrą ir La Maison Rouge fondą Paryžiuje. Lemaître yra įsteigę „VideoCollector” prizą jauniems video menininkams.

Meno klubo renginio metu Nacionalinės premijos laureatas Deimantas Narkevičius pristatys savo darbus bei papasakos apie savo kelią užkariaujant tarptautinę meno sceną. Isabelle and Jean-Conrad Lemaître pasidalins žiniomis apie šiuolaikinio meno kolekcionavimą. Be to, žiūrovai turės unikalią galimybę susipažinti su Lemaitre kolekcija – renginio metu kolekcionieriai surengs savo kolekcijos peržiūrą.

Kalbėtojai:

Deimantas Narkevičius

Deimantas Narkevičius gimė 1964 metais Utenoje, šiuo metu gyvena ir dirba Vilniuje. Jis kuria filmus ir video darbus, kuriuose pagrindinis dėmesys skiriamas individui ir jo praeičiai. Narkevičius – tai konceptualus menininkas, kritikas ir parodų kuratorius.

Deimanto Narkevičiaus kūriniai yra eksponuojami svarbiausiuose modernaus meno muziejuose visame pasaulyje. Jo darbų yra įsigiję muziejai, fondai ir privatūs kolekcionieriai iš įvairių šalių. Pagal menininkų reitingą “ArtFacts” šiuo metu Deimantas Narkevičius yra Nr. 394 menininkas pasaulio meno scenoje  ir nuolat gerina savo pozicijas. Tai aukščiausia vieta, kurią užima menininkas iš Pabaltijo.

Isabelle and Jean-Conrad Lemaître

Paryžiuje gyvenantys Isabelle and Jean-Conrad Lemaîtres yra vieni ambicingiausių šiuolaikinio meno kolekcionierių. Sutuoktinių pora kolekcionuoja meną nuo 1983 m. Kolekciją sudaro paveikslai, skulptūros, fotografija, bet paskutinius dešimt menų kolekcionieriai didžiausią dėmesį skyrė video menui. Sutuoktiniai prisipažįsta, jog susidomėjimas video menu kilo iš didžiulės jų aistros kinui.

Lemaître kolekcijoje yra tokių menininkų kaip Turner prizo laimėtojo Gillian Wearing, Mark Wallinger, Tacita Dean, Isaac Julian, Steve McQueen ir Keith Tyson darbai. Kolekciją sudaro 33 skirtingų tautybių menininkų kūriniai ((Argentina, Izraelis, Libanas, Lietuva, Estija, Meksika, Porto Rikas, Turkija, Kinija, Japonija ir kt.)

PROGRAMA

13.30-14.00 Dalyvių registracija

14.00-14.30 Deimanto Narkevičiaus kalba

15.30-15.45 Isabelle ir Jean-Conrad Lemaître paskaita

15.45-16.00 Kavos pertrauka

16.00-16.30 Lemaître kolekcijos peržiūra

16.30-17.00 Bendravimas prie vyno taurės

*Renginys vyks anglų kalba be vertimo.

Nuotraukoje: kolekcininkai Isabelle ir Jean-Conrad Lemaitre.