.
2012    11    21

Šiuolaikinio meno festivalis „VIRUS 17“ Šiauliuose startuoja penkiomis parodomis

artnews.lt

Lapkričio 22 d., ketvirtadienį, 17 val. Šiuolaikinio meno festivalis VIRUS 17 Šiaulių dailės galerijoje prasidės net penkių parodų atidarymu: Vidmanto Zarėkos paroda „Potekstės“, Lauros Guokės paroda „Sunaikinta visata“, Martos Ivanovos paroda „Kūnas – mūšio laukas“, Projekto „Jaunojo tapytojo prizas 2012“ pristatymas ir nugalėtojų paroda (dalyvauja projekto organizatoriai ir  konkurso laimėtojas Martynas Petreikis), Emilės Pociūtės fotografijų paroda „Balta“.

Vidmanto Zarėkos paroda „Potekstės“

Šiaulietis Vidmantas Zarėka paskutiniais metais išsiskyrė novatorišku požiūriu į netradicines meninės raiškos galimybes. Jo personalinė paroda yra šių ieškojimų suvestinė ir nuoroda į naujas galimybes. Jauna menininkė vilnietė Marta Ivanova pasižymi radikaliu feministiniu gestu, o šiaulietės Lauros Guokės instaliacija „Sunaikinta visata“ garantuoja gilių įžvalgų svaigulį. Šventiškumo nuotaika turėtų būti pažymėtas projekto „Jaunojo tapytojo prizas 2012” pristatymas ir nugalėtojų paroda. Nes „Jaunojo tapytojo prizo 2012” nugalėtojas yra šiaulietis Martynas Petreikis. Tai svarbus postūmis visai jaunajai miesto tapytojų kartai. Projekto pristatyme dalyvaus jo sumanytojas, žinomas tapytojas Vilmantas Marcinkevičius. Šių metų Šiaulių miesto jaunojo menininko stipendiantė Emilė Pociūtė užvaldys tamsias galerijos rūsio patalpas fotografine instaliacija „Balta“. Atidarymo metu bus netikėtų meninių akcijų.

Projekto „Jaunojo tapytojo prizas 2012“ nugalėtojų paroda

Pagrindinį projekto JTP 2012 prizą – 2.500 EUR ir dviejų mėnesių rezidenciją SIM Reikjavike, Islandijoje – laimėjo lietuvis šiaulietis Martynas Petreikis (g. 1987) Projektas „Jaunojo tapytojo prizas“ startavo, įgavo tęstinumą ir vyksta tapytojo Vilmanto Marcinkevičiaus ir menotyrininkės Julijos Petkevičienės iniciatyva. Šis projektas  yra neinstitucinis projektas, o atrankinio pobūdžio paroda, kurioje skatinami dalyvauti jaunieji kūrėjai iš visos Lietuvos. Pateiktos paraiškos yra svarstomos kompetetingos komisijos, kuri, anoniminio reitingavimo principu, atrenka dešimties gabiausių ir individualiausių menininkų darbus į konkurso finalinę parodą, po kurios paaiškėja didžiojo ir trijų paskatinamųjų prizų laimėtojai.   Martyno Petreikio tapybos darbas

Lauros Guokės paroda „Sunaikinta visata“

Anot autorės, „…kalbu apie žmogaus būtį ir jos suvokimo paieškas, per vaizdus prisodrintus kūniškumo ir neišvengiamos baigties nuojautos. Mano vaizduojamų objektų fizinė būsena nuolat kinta; nors jų įprastas funkcijas dažnai siekiama nutildyti. Tačiau, jos niekur nedingsta, o nematomi jausmai vėliau gali tapti (dažniausiai tampa) materija. Ant kūno rašomi, įrėžiami tekstai, kaip nereikalingų žodžių metafora, išgalvotos sudėtingos sistemos ir santykiai, kurie yra visiškai beprasmiški, dekonstruktyvūs, o galiausiai tampa suicidiniais. Tai primena žiūrovui, kad pasaulis, kuriame žmogaus pojūčiai suvokiami kaip tikri, iš tiesų, visuomet esti dviprasmiški ir neaiškūs. Taigi , viskas, tik apie gyvenimą ir jo neįgalumą mirties akivaizdoje… ” (L. Guokė).

Martos Ivanovos paroda „Kūnas – mūšio laukas“

„Marta Ivanova – pradedanti kūrėja, tiesianti savo kūrybinį kelią aiškiai žinodama, ant kokio pagrindo jis yra tiesiamas. Tai menininkė, savo kūryboje radikaliai panirusi į žodį iš raidės „M“- MOTERIS ir nagrinėjanti jį skirtingomis plotmėmis. Marta Ivanova įvariomis priemonėmis kuria „plonas“ tarpines situacijas tarp švelnumo ir prievartos, įrankio ir įkalčio, užuomazgos ir atomazgos, makiažo ir mėlynės, lėlytės ir Lolitos, mėnulio moters ir vienakrūtės medžiotojos, atsidengimo ir dangstymosi, JOS ir JO…“

Parodos veiks iki gruodžio 15 d.

Išsamią festivalio programą galite rasti čia.