Šiuolaikinės tapybos strategijos artnews.lt

#14
2016    12    27

kristi-kongi-as-esu-ten-ir-jauciu-ta%cc%a8-aromata%cc%a8-mintys-is-kambario-2014

Šį kartą kalbėsimės apie tapybą. Kalbėsimės, kadangi šiame numeryje pokalbių bus daugiau nei monologų. Pokalbių, kuriuose menotyrininkai kalbins tapytojus, arba tapytojai kalbins vieni kitus. Kaip vienas po kito tepami dažų sluoksniai kuria naujus sąskambius, taip viena po kitos einančios pokalbių dalyvių mintys kurs naujus požiūrius į tapybos meną šiandien. Kodėl būtent dabar pasirinkome apie tai kalbėti? Lapkritį žiūrovus pakvietusi iš kelių parodų sudaryta XVI-oji tarptautinė Vilniaus tapybos trienalė „Nomadiški vaizdai“, kasmetinis Jaunojo tapytojo prizas bei kelios retai savo kūrybą eksponuojančių menininkų – tokių kaip Gintaras Makarevičius ar Henrikas Čerapas – parodos kone vienu metu sukaupė tiek su tapyba susijusių klausimų, jog į juos atsakyti prireikė viso Artnews.lt žurnalo numerio. O klausimai vyrauja nuo tapybos situacijos po „skaitmeninio posūkio“ permąstymo, jaunųjų Lietuvos tapytojų kartos bruožų čiuopimas ar tapybos kaip mąstymo būdo atradimas.

Bendresnę (tarptautinės) tapybos situacijos apžvalgą pateiksime paskutinę, vienintelį monologą po keleto pokalbių. Šią apžvalgą, nagrinėjančią tapybos ir skaitmeninių technologijų, vaizdų cirkuliacijos santykį parengė Niujorke gyvenanti rašytoja ir kuratorė, buvusi Artforum žurnalo redaktorės asistentė Annie Godfrey Larmon.

Dailėtyrininkė Giedrė Legotaitė kalbino šių metų Jaunojo Tapytojo prizo nugalėtoją Rosandą Sorakaitę, o meno kritikė ir kuratorė Alberta Vengrytė kalbėjosi su Vilniaus tapybos trienalėje vieną ryškiausių tapybinių instaliacijų kūrėja, estų menininke Merike Estna.

Galiausiai, apie tapybą padiskutuoti pakvietėme ir pačius tapytojus: Eglė Ulčickaitė ir Andrius Zakarauskas atvirai aptarinėjo, kas tapyboje svarbu jiems, kokias tendencijas mato jaunų lietuvių tapytojų darbuose ir kokios parodos labiausiai įsiminė šiemet.

Žinoma, šiame žurnalo numeryje aptariamos temos ir menininkai – tai tik labai nedidelis viso šiandienos tapybos paveikslo plotelis, tačiau jis pakankamai daugiasluoksnis, kad prie jo galima praleisti išties nemažai laiko.

Gero skaitymo ir taikių artėjančių metų!

Iliustracijoje: Kristi Kongi, Aš esu ten ir jaučiu tą aromatą. Mintys iš kambario, 2014. Ekspozicijos vaizdas Tarptautinėje Vilniaus tapybos trienalėje, kuruotoje parodoje Nomadiški Vaizdai, Vilniuje. Nuotrauka: Gintaras Janavičius