.
2015    11    27

Severijos Inčirauskaitės-Kriaunevičienės kūriniai pristatomi Röhsska muziejuje, Geteborge

artnews.lt

incirauskaite

Žinomos lietuvių tekstilininkės Severijos Inčirauskaitės-Kriaunevičienės darbai pirmą kartą pristatomi viename reikšmingiausių Švedijos muziejų, kuris įkurtas 1919 m. ir skirtas tekstilės meno ir dizaino reprezentacijai ir tyrimams. Gruodžio 1 d. Röhsska muziejuje, Geteborge, atidaromoje šiuolaikinės tekstilės parodoje „Siuvinėjimas: vizija ir liudijimas“ kuratoriaus Love Jönsson, kuris žinomas ir kaip dizaino ir taikomojo meno kritikas, pastangomis suburta septyniolika menininkų iš Švedijos ir Lietuvos. Parodoje eksponuojami kūriniai iš Röhsska muziejaus, Stokholmo Nacionalinio muziejaus, privačių kolekcijų ir šiuolaikinių menininkų kūriniai.

Paroda tyrinėja dvi šiuolaikines modernias siuvinėjimo kryptis. Viena jų orientuota į vizijas ir remiasi vaizduote, fantazijomis, kartais ir kitais būdais pakeisdama tradicinei išraiškai būdingus parametrus, kita – į tekstus ir vaizdus, ​​kaip kasdienio gyvenimo ir visuomeninės keliamų klausimų atspindžius, kai darbai prisiliečia prie konkrečių kasdienybėje vykstančių procesų. Šiuolaikinis siuvinėjimas apima tokias temas kaip pasakos, virtuvinės kriauklės realijos ir teismo procesų biurokratizmas. Paroda akcentuoja siuvinėjimą kaip žmogaus gyvenimo atspindį. Maži dygsniukai pasakoja dideles istorijas.

S.Inčirauskaitės-Kriaunevičienės vizitinė kortelė – metalo ir siuvinėjimo sintezė. Menininkė dažniausiai naudoja iš buities atkeliavusius metalinius objektus (mašinų dalis, buities rakandus) ir ant jų siūlais, naudodama kryželio techniką, primenančią močiučių rankdarbius, komponuoja gėlių žiedus ar kitus objektus. Dalis lietuvės menininkės kūrinių į parodą Geteborge atkeliaus tiesiai iš Jungtinės karalystės, kur rudenį buvo eksponuojami parodoje „Dismaland”, kuruotoje pasaulinio garso žvaigždės menininko Banksy.

Menininkės dalyvavimas parodoje įvyko bendromis Lietuvos ambasados Stokholme, Lietuvos kultūros instituto ir Röhsska muziejaus Geteborge pastangomis.