.
2017    06    16

Sapiegų parke - Donato Jankausko-Duonio paroda

artnews.lt

Donato Jankausko skulpturos_Vilnius Tech Park arch 1

Birželio 16 d. 16.30 val. „Vilnius Tech Park” (Antakalnio g. 17, 5 pastato kiemelyje), istoriniame Sapiegų parke, atidaroma šiuolaikinio lietuvių skulptoriaus Donato Jankausko-Duonio paroda „Dar kartą“. Skulptūrų ekspozicija yra festivalio „Kultūros naktis“ programos istoriniame parke dalis.

Pasak projekto kuratorės Ugnės Paberžytės, ši paroda yra puiki galimybė iš naujo atrasti įspūdingus ir paveikius Donato Jankausko-Duonio kūrinius.

„Ypatingai įdomu tai, kad skulptoriaus kūrybos simboliu jau tapusios žmogbeždžionės šįkart įkurdintos itin įvairialypiame kontekste. Jas supa griežtų formų buvusios ligoninės pastatai, kuriuose šiuo metu įsikūręs technologijų miestelis. Tačiau visai šalia yra ir barokiniai Sapiegų rūmai bei parkas. Taigi, pirmykščiai padarai atsiduria žmogaus transformuotame peizaže, kuriame susipina gamta, istorija ir inovacijos“, – teigia Ugnė Paberžytė.

Kuratorė taip pat pabrėžia šios situacijos ironiją: „Skulptūros net pajuokiančiai panašios į žmogiškus įvaizdžius. Jos primena žmogaus evoliucijos iliustraciją, kurioje po beždžionės vaizduojamos vis labiau išsivysčiusios rūšys, o visą seką vainikuoja Homo sapiens. Tiesa, yra ir alternatyvi pabaiga, kur po pagaliau nugarą ištiesusio žmogaus vaizduojamas vėl prie kompiuterio sulinkęs. Šis variantas atrodo gerokai artimesnis Duonio pasaulėžiūrai, kviečiančiai, kaip pats menininkas yra sakęs, „pažvelgti į aplinką su kiekvienam priimtinu ironijos kiekiu.“

Svarbu ir tai, kad Sapiegų parko parodoje visuomenei siūloma drąsi, eksperimentinė, aktualius klausimus kelianti šiuolaikinė skulptūra. Ji eksponuojama žmonių aktyviai naudojamoje viešoje erdvėje, kuri nėra pačiame miesto centre, taip atliepiant kultūrinių renginių decentralizacijos poreikį Vilniuje.

„Vilnius Tech Park“ vadovas Darius Žakaitis pabrėžia, kad šis projektas yra pirmas žingsnis įtvirtinant Sapiegų parką kaip tarpdisciplininiam kultūriniam bendradarbiavimui atvirą erdvę: „Pristatydami garsaus lietuvių skulptoriaus parodą ir kitus „Kultūros nakties“ renginius, siekiame meną priartinti prie visuomenės ir prisidėti plečiant turiningo laisvalaikio erdves Vilniaus gyvenamuosiuose rajonuose. Tikiu, kad tai padės įtvirtinti parką kaip atvirą verslo, meno ir bendruomenių dialogo erdvę.“

Projektą organizuoja „Vilnius Tech Park“ kartu su kūrybinių industrijų centru „Pakrantė“. Projektą dalinai finansuoja Lietuvos kultūros taryba, LR kultūros ministerija ir Sapiegų parke įsikūrusi technologijų įmonė „8devices“. Skulptūrų ekspozicija veiks visus 2017 metus.

Apie Donatą Jankauską-Duonį

Skulptorius Donatas Jankauskas-Duonis (g. 1968 m.) priklauso lietuvių menininkų kartai, iškilusiai iškart po Nepriklausomybės atgavimo. D. Jankauskas kuria tiek skulptūras, tiek instaliacijas bei video darbus. Svarbiausios pastarųjų metų parodos: „Sekmadienis“ (2013 m., ŠMC), „Vasaros skaitiniai“ (2013 m. Cesio meno festivalis, Latvija), „NINENINENINE“ (2013 m. „Malonioji 6“), “Malpa” (2016 m. „Rupert“).

Apie „Vilnius Tech Park“

„Vilnius Tech Park“ yra didžiausias technologijų startuolių parkas Baltijos šalyse ir Skandinavijoje, duris atvėręs 2016 metais. Po vienu stogu parke jau įsikūrę šimtai žaidimų kūrimo, metaduomenų, kibernetinės apsaugos, išmaniųjų sprendimų, finansų technologijų bei skaitmeninio dizaino ir kitų sričių talentų iš Lietuvos ir užsienio. Technologijų miestelis įsilieja į 8 hektarų ploto Sapiegų parko teritoriją, kuri yra atvira miesto gyventojams bei svečiams. Daugiau apie „Vilnius Tech Park“: www.vilniustechpark.com/