.
2012    10    28

Romualdo Balinsko tapybos paroda „Atsiradimai“ galerijoje „Meno niša“

artnews.lt

Spalio 30 d., antradienį, 18 val.  galerijoje „Meno niša“ (J. Basanavičiaus g. 1/13, Vilnius) atidaroma Romualdo Balinsko tapybos paroda  „Atsiradimai“.

„Tai, kas mane ištinka, yra kreipinys, kuriuo kreipiamasi į mane”

-Martin Buber

Atsiradimai yra tai, kas mus ištinka ir atsakas į tai. Potyrio ar minties prasme. Taip teigia tapytojas Romualdas Balinskas: „Kūriniuose galima rasti autobiografinių motyvų, ištraukų iš dienoraščio, filosofinių, istorinių pamąstymų, religinių patirčių. Stengiuosi būti atviras mane ištinkantiems kreipiniams, noriu, kad mano paveikslai atsirastų iš santykio kaip atsakas. Paveikslas taip pat kreipinys, kviečiantis į dialogą su žiūrovu“. Taigi, drobėse užfiksuoti atsiradimai, tai, ką autorius patyrė, suprato, įžvelgė. Parodos autorius – viduriniosios kartos menininkas, ekspresionistinės tapybos atstovas. Tai jau 20–oji personalinė jo paroda, kurioje eksponuojami nedidelio formato, ekspresyvia tapysena, vienu įkvėpimu sukurti kūriniai.

Retai personalines parodas Vilniuje rengiantis menininkas galerijoje „Meno niša“ pristato niekur nerodytus pastaraisiais metais sukurtus kūrinius iš ciklo „Klausimai – klausymai“. (Kiti šio ciklo kūriniai bus eksponuojami šių metų gruodžio mėnesį). 2010 m. menotyrininkė Kristina Stančienė rašė: „Tapytojo Romualdo Balinsko kūryba, su kuria neseniai galėjome susipažinti sostinės Šv. Jono gatvės galerijoje, pasirodė netikėtai įdomi. Nors greta, mano manymu, svarbiausiųjų lietuvių tapybos korifėjų šio menininko pavardės iki šiol neminėdavau, paroda „Nukryžiuotasis“ privertė įsidėmėti ne tik menininko kūrybą apskritai, bet ir patyrinėti joje eksponuotus darbus<…>“ .

Drobėse vyrauja baltos, pilkšvos, gelsvos, rausvos spalvos. Dažniausiai juose veikia tik vienas personažas: galbūt žmogus, bet belytis, beveidis, beasmenis. Visuose kūriniuose slepiasi istorija,  tačiau ji nereikalauja būti atskleista. Kadangi beasmenis žmogus gali būti kiekvienas iš mūsų, o istorija gali būti mūsų istorija. Juk tikriausiai kiekvienas prisimename momentą, kai buvome ištikti; tai ir buvo atsiradimas.

Romualdo Balinsko  paroda „Atsiradimai“  galerijoje „Meno niša“ veiks iki lapkričio 27 d.

Iliustracijoje: Romualdas Balinskas, Atsiradimai, 2012 drobė, aliejus.