.
2015    09    08

Roko Dovydėno paroda „Pottery is the new video“ galerijoje „Akademija“

artnews.lt

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Rugsėjo 8 d. 18 val. VDA galerijoje „Akademija“ (Pilies g. 44, Vilnius) atidaroma Roko Dovydėno paroda „Pottery is the new video“.

Ar gali keramika tapti video kūriniu? Arba fotografija? Jeigu ją nufilmuosim, žinoma, gali. Tačiau ar galima taikyti video, kino, analoginės fotografijos principus, kuriant keramikos kūrinį? Rokas Dovydėnas bando įrodyti, kad galima.  

Menininkas keramikos medžiagą traktuoja kaip kino arba foto juostelę, kurioje „atsispaudžia“ tam tikri (at)vaizdai. Kino juostelėje tie vaizdai turi rišlią, o foto juostelėje gali turėti savarankišką kadrų, t.y. (at)vaizdų seką. Tam tikrais atvejais kadrus, t.y. (at)vaizdus „krauti“ vieną ant kito, daryti dvigubą ekspoziciją arba video montažo programose vėlgi naudojant įvairius efektus visaip kergti savarankiškus prasminius (vaizdinius) lygmenis ir t.t.

Dovydėnas panašiai elgiasi su moliu, kitaip sakant, keramikos medžiaga ir procesu, kai tam tikri objektai žiedimo procese dengia vienas kitą, jungiasi, kartu vienas kitą įtakodami, deformuodami ir t.t. Rezultatas paradoksalus ta prasme, jog gaunama kartu rišli, vientisa visuma, tačiau tuo pat metu ir savarankiškų, netgi beveik nesusijusių „kadrų“ seka.

Menininkas sukuria ir vientisą objektą, tačiau jis kartu yra ir atskirų dalių suma. Iš dalies, tai siejasi ir su britų skulptoriaus Tony Craggo „skulptūrinėmis“ taktikomis.

Taigi, Rokas Dovydėnas šiuo atveju kalba apie video ir/ar keramikos vaizdo ir prasmės gamybą, kiek šie būdai giminingi ir kiek jie gali būti integruoti vienas į kitą. Kartu menininkas, kaip kad paskutiniuose savo projektuose „Plėviakojis vs Louhan“ (2013), „Vilnius periferiniu žvilgsniu“ (2014) toliau domisi „archajiškumo“ ir „naujovių“ santykiu mene, po truputį nykstančių technologijų naratyvo, prasmių transformacijomis.

Todėl menininkas ir sako, kad keramika yra naujasis video.

Rokas Dovydėnas pastaruoju metu kuria darbus, sudarytus iš keramikos, fotografijų ar video darbų. Menininko akiratyje atsiduria nykstančios technikos, tokios kaip juostinė fotografija projekte „Vilnius periferiniu žvilgsniu“ (2014) ar kiniško porceliano imitavimas „Plėviakojis Vs Louhan“ (2013), kurių pagalba jis kuria trūkinėjančius, nelinijinius pasakojimus. Paskutinis darbas instaliacija „Pottery is the new video“ susideda iš žiestos keramikos objektų ir led ekrano. Rokas siedamas monotoniško žiedimo ritualus ir vaizdo gamybą ekrane kalba apie nuolatinio dauginimo procesus, archajinių ir naujų technologijų sąryšius, balansavimą tarp tai kas yra sena ir nauja mene, technologijose, kultūroje. Ratas užsidaro ir pasakojimas vėl prasideda, tik šį kartą žiūrovo sąmonėje.

Paroda vyks iki rugsėjo 19 d.