.

Žeimių dvaro sodyboje VDA Nidos meno kolonijos projekto paroda „Lipti nematomomis struktūromis. III dalis: Žeimiai“

Žeimių dvaro sodyba_01

Žeimių dvaro sodyboje (Draugystės g. 28, Žeimiai, Jonavos rajonas) liepos 30 dieną,17 val., atidaroma trečioji Vilniaus dailės akademijos Nidos meno kolonijos projekto „Lipti nematomomis struktūromis. Apie ritualines disciplinuojančias praktikas“ paroda. Tai šešių institucijų rengiamo, du metus trunkančio rezidencijų ir parodų projekto trijose šalyse (Islandijoje, Lietuvoje ir Norvegijoje) dalis, šįkart įkurdinta gigantiškame meno kūrinyje, kurį jau keletą metų kuria menininkų kolektyvas „ŽemAt“.

Prieš tai eksponuota Vilniaus požeminiame vandens rezervuare ir naujoje Nidos meno kolonijos parodų salėje, paroda persikelia į XVIII a. pastatytą ir vėliau ne kartą perstatytą Žeimių dvaro sodybą, kurioje yra įsikūręs menininkų kolektyvas „ŽemAt“ ir menininkų rezidencija JO-JO. Parodos santykis su vieta siūlo atidžiau pažvelgti į meno pasauliui būdingus ritualus. Žeimių dvare, priešingai įprastai logikai, pati paroda pateks į gigantišką meno kūrinį – dvare įkurtą gyvąjį muziejų „Aikas Žado“, kuriame šiuo metu veikia „Aikas Žado“ laboratorija 2016.

Žeimių dvaro sodyba yra konservuojama, restauruojama ir rekonstruojama naudojant Lietuvoje retą strategiją. Pagal ją, visi istoriniai laikotarpiai, net ir šiandienos, laikomi vienodai vertingais. Plėtojant šią strategiją, sodyboje buvo įkurtas gyvas muziejus „Aikas Žado“ – laike besitęsiantis ir visą dvaro teritoriją apimantis meno kūrinys, kurio dalimi tampa netgi lankytojai ir turistai. Taigi, prieš tai eksponuota baltoje Nidos meno kolonijos parodų salėje, paroda „Lipti nematomomis struktūromis“ patenka į visiškai kitokią erdvę – erdvę, kurioje kiekviena detalė pulsuoja sudėtinga istorija, kūrybine veikla ir reikalauja ypatingo dėmesio.

Dalis aštuonių šioje parodoje dalyvaujančių menininkų kūrinių buvo sukurti būtent čia, viešint rezidencijoje JO-JO ir yra tiesiogiai inspiruoti dvaro dabarties ir istorijos. Pavyzdžiui, islandų menininkė Berglind Jona Hlynsdóttir atkūrė trūkstamas Žeimių dvaro baliustrados kolonas kaip medžiagą naudodama pyragą, o norvegė Kristin Tårnesvik iš čia, rezidencijoje, valgyto maisto sukūrė kvapius eliksyrus. Kai kurie autoriai, rezidavę kitose institucijose, taip pat leidosi į dialogą su erdve ir naujai interpretavo kūrinius, sukurtus ankstesnėms projekto parodoms – pavyzdžiui, Eglė Budvytytė dvarui pritaikė modernistiniame Šiuolaikinio meno centro pastatui sukurtą performansą. Dar kitų menininkų kūriniai naujai atsiskleis, tiesiog jiems radus tinkamą vietą šioje daugiasluoksnėje aplinkoje – pavyzdžiui, Victorios Durnak filmas apie buvusių vaikinų dovanotus papuošalus „bendraus“ su Žeimių menininkės Eglės Ambrasaitės instaliacija, skirtą devintojo-dešimtmečio madai.

Tai paskutinė Lietuvoje eksponuojama paroda – 2017-ųjų pradžioje ji persikels į Lilestriomą Norvegijoje. Paroda atidaroma liepos 30 d., šeštadienį, 17 val. Žeimių dvaro sodyboje, (Draugystės g. 28, Žeimiai, Jonavos rajonas, Lietuva). Atidarymo dieną vyks Gunnhildur Hauksdóttir performansas „Penki piešiniai“ (17:30) ir Eglės Budvytytės performansas „Riedlenčių malda arba Kakta žemiau širdies“ (18:00).

Menininkai: Eglė Budvytytė, Victoria Durnak, Gunnhildur Hauksdóttir, Berglind Jona Hlynsdóttir, Saulius Leonavičius & Vida Strasevičiūtė, Robertas Narkus, Augustas Serapinas, Kristin Tårnesvik

Kuratoriai: Eglė Mikalajūnė ir Samir M’kadmi

Paroda veiks iki rugpjūčio 28 dienos penktadieniais, šeštadieniais ir sekmadieniais nuo 12.00 iki 18.00 val. Ją taip pat galima aplankyti iš anksto susitarus telefonais +370 628 14808, +370 610 02855 arba el.paštu  info@nidacolony.lt.

Vilniaus dailės akademijos projektui „Disciplina šiandien. Menininkų rezidencijų mainai ir parodos“ projekto nr. EEE-LT07-KM-01-K-01-035, skiriama EEE finansinio mechanizmo ir Lietuvos valstybės parama pagal programą LT07 „Europos kultūros paveldo kultūros ir menų įvairovės skatinimas“, projektą taip pat remia Lietuvos kultūros taryba.

Iliustracijoje: Žeimių dvaro sodyba. Andrej Vasilenko nuotrauka.