.

Paskaita apie lenkų architektą Oskarą Hanseną NDG

Vasario 2 d., penktadienį, 17.30 val. Nacionalinėje dailės galerijos auditorijoje vyks Londono universiteto Birkbeko koledžo lektorės Katarzynos Murawskos-Muthesius paskaita, kurioje bus pasakojama apie parodoje „Oskaras Hansenas. Atvira forma“ eksponuojamą O. Hanseno Aušvico-Birkenau paminklo projektą ir jo istoriją.

Paskaitoje K. Murawska-Muthesius kalbės apie O. Hanseno biografijos faktus, turėjusius įtakos „Atviros formos“ koncepcijos formulavimui, ir apie tai, kaip ši koncepcija buvo įkūnyta garsiame projekte „Paminklas kelias“ (1958) – pirmajame antimonumente, skirtame įprasminti Aušvico-Birkenau stovyklos aukas.

„Radikali Hanseno „Atviros formos“ koncepcija – tai kultūrinių mainų produktas, prisodrintas estetinės ir socialinės minties gijų, jai artimas istorinio avangardo imperatyvas – suartinti meną ir gyvenimą. Hanseną įkvėpė kelionės po pokario Europą, kurioje tvyrojo atstatymo dvasia, ir pažintys su ryškiausiais to meto modernistais: Pierre’u Jeanneret, Le Corbusier, Pablo Picasso, Fernand’u Léger, o taip pat su Henry’u Moore’u,“ – teigia lektorė. Remiantis paties autoriaus palikta užuomina, paskaitoje bus keliamas klausimas, ar galėjo Hanseno atviros formos koncepcijai turėti įtakos ir Vilniaus miesto, kuriame praėjusio amžiaus trečiame dešimtmetyje augo autorius, daugiaetniškumas bei multikultūriškumas?

Paskaita vyks anglų kalba. Renginys nemokamas, be registracijos.

Partneris – Adomo Mickevičiaus institutas (Varšuva)

Paskaita surengta bendradarbiaujant su Adomo Mickevičiaus institutu, veikiančio Culture.pl vardu, kaip tarptautinės kultūrinės programos, skirtos Lenkijos nepriklausomybės atgavimo šimtmečiui POLSKA 100, dalis.

Projektas yra daugiametės Lenkijos Respublikos kultūros ir nacionalinio paveldo ministerijos finansuojamos programos „Niepodległa“ 2017–2021 m. dalis.